Nieuws

1 oktober

Zonnepanelen

4 weken na de start van Boer zoekt Buur kunnen we melden dat inmiddels 25% van de panelen door klanten zijn gefinancierd!! We krijgen erg positieve reacties; mensen vinden het een mooi idee en willen graag meehelpen om ons bedrijf nog duurzamer te maken.

U heeft dus nog de mogelijkheid om mee te doen!!

 

 

21 augustus

BOER zoekt BUUR

Medio april 2019 gaan onze kippen weer weg. De stal komt dan leeg en wij willen daarvan gebruik maken om ons dak te vernieuwen. De asbest golfplaten gaan eraf en er komen asbestvrije golfplaten weer op. Dit geeft ons tegelijk de mogelijkheid om ons bedrijf duurzamer te maken door middel van het plaatsten van zonnepanelen. Hiermee kunnen wij volledig voorzien in onze eigen stroomvoorziening. Wij verbruiken jaarlijks ongeveer 40.000 Kilo Watt uur. Dit komt overeen met 160 zonnepanelen. Een zonnepaneel kost      € 250,=. Totaal hebben we dus € 40.000,= nodig voor de complete installatie.

Wij willen u, als gewaardeerde klant, de kans geven om te investeren in het duurzamer maken van ons bedrijf, waarbij u tegelijk een mooi rendement kunt realiseren: U financiert een of meerdere zonnepanelen en ontvangt daarvoor van ons waardebonnen die u weer kunt verzilveren voor producten uit onze winkel.

Bijvoorbeeld: U financiert 1 zonnepaneel a € 250,= en u ontvangt van ons 12 waardebonnen a € 25,=. U krijgt dus 12 x € 25,= is totaal € 300,= weer terug. Een  rendement van 5% over 6 jaar! U kunt elk jaar 2 waardebonnen verzilveren in onze winkel.

Om u op de hoogte te houden van het rendement van de zonnepanelen komt er in de skybox een scherm te hangen waarop dagelijks het stroomverbruik en de stroomopbrengst van de zonnepanelen is te zien.

Doet u ook mee??

 

BOERzoektBUUR is ontwikkeld door Stichting COCRATOS. De stichting doet een ‘health check’ bij de boer die aangeeft mee te willen doen aan BOERzoektBUUR. Zo kan de stichting een inschatting maken of het bedrijf bij aanvang gezond in de benen zit en of de boer ook echt gemotiveerd is voor het project en voor ontmoeting met zijn buren/klanten. COCRATOS heeft in het verleden veel meer vernieuwende duurzaamheidsconcepten ontwikkeld en geïmplementeerd. Voor meer info: zie www.cocratos.nl

 

9 augustus

Volop fruit

Na de kersen is  het nu tijd voor de pruimen. Heerlijk pruimen uit de fruitgaard van de familie Bosschaart te Noordbroek. Deze week voor het eerst ook de eerste appels van het seizoen; Delcorf, een heerlijke frisse zomer appel.

De kippen hebben de warmte goed doorstaan. Omdat wij een lagere bezetting in de stal hebben dan de gangbare houderij hebben onze kippen meer ruimte en dat scheelt bij deze hoge temperaturen. In de felle zon gaan ze echter niet naar buiten, dat doen wij ook niet. Vanaf een uur of zeven ’s avonds komen ze massaal naar buiten. Het is dan wat koeler en de zon is minder fel.

 

 

13 juni

Eerste nieuwe aardappelen

Het groei seizoen vordert en daarmee komen er ook meer verse seizoens producten uit de streek beschikbaar in onze winkel. Natuurlijk de eerste nieuwe aardappelen. Geteeld door mts Grol uit Tripscompagnie (de frieslanders) en Geert Krops uit Mussel (de Parels). Verder is er een ruim assortiment groenten beschikbaar; bloemkool, peultjes, spitskool, diverse soorten sla etc.

Ook bij Fruitbedrijf Bosschaart is de eerste oogst begonnen. De eerste kersen zijn rijp en vanaf deze week weer te koop bij ons in de winkel. Voor deze week een aanbieding; kijk hiervoor op de pagina aanbiedingen.

En  wie ons volgt op facebook weet inmiddels dat onze koeien Cora en Nora een date hebben met stier Boris: Boris komt de komende weken logeren en zal als het goed is voor nageslacht gaan zorgen bij Cora en Nora. De eerste ontvangst door de dames was nieuwsgierig. Maar na een aantal uren trokken ze al samen op in de wei. We zullen de verrichtingen van Boris nauwlettend volgen.

 

4 mei

Hemelvaarstdag gesloten

De winkel is donderdag 10 mei, hemelvaarstdag, gesloten. Vanaf vrijdagmorgen 10.00u is de winkel gewoon weer open.

 

29 april

Eerste verse groenten

De eerste asperges (van Grol) liggen alweer enige weken in onze winkel. Ze zijn al voor u geschild en heerlijk vers. Daarbij hebben we tevens ham en saus en natuurlijk eieren waardoor u een heerlijke asperge maaltijd kunt bereiden. Naast de asperges komen ook de eerste andere groenten beschikbaar: Verse spinazie, raapstelen en ook de eerste radijsjes zijn er weer. Kortom het assortiment in onze winkel wordt met het vorderen van het voorjaar weer aanzienlijk uitgebreid. Alles uit de regio!

 

 

21 april

Koningsdag gesloten

Op vrijdag 27 april, koningsdag, is de winkel gesloten. Donderdagmiddag en zaterdag zijn wij normaal open.

 

13 april

Kippen weer naar buiten

Vanaf vandaag vrijdag 13 april is de ophokplicht voor pluimvee weer opgeheven. Dit is goed nieuws!! Onze kippen gaan dan ook vandaag voor het eerst naar buiten. We zullen het gordijn om ca 12.00 openen. Het zal eerst wel wennen zijn voor de dames, maar we zullen zien.

 

 

28 maart

Paas aanbieding

Eieren en pasen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onze dames doen flink hun best: niet alleen in aantallen eieren maar ook worden de eieren nu wat groter. Daarom deze week een aanbieding speciaal voor Pasen. Zie hiervoor de pagina aanbieding.

Helaas mogen onze kippen nog niet naar buiten. Een aantal regio’s in Nederland worden vrijgegeven qua ophokplicht, maar omdat er onlangs nog vogelgriep in onze provincie is aangetroffen wordt onze regio nog niet vrijgegeven. De kippen hebben er nu echt last van dat ze niet naar buiten mogen: Ze zijn wat vervelend en worden ook vervelend naar elkaar toe. Wij geven ze veel afleiding maar toch zien we bij een aantal kippen toch wat schade aan het verenkleed wat komt door het pikken van andere kippen.

We hopen daarom dat ze heel binnenkort toch naar buiten mogen.

 

21 februari

Nu in de winkel de eerste eitjes

De hennen beginnen steeds meer te leggen. Vandaag hebben we voor het eerst de eierbanden afgedraaid. We hebben nu genoeg eieren om de verkoop in de winkel te starten. Dus vanaf morgen de eerste biologische eieren van onze nieuwe koppel leghennen in de winkel. Op de pagina

11 februari

Het eerste eitje

Ja het is zover: gisteren vonden we het eerste eitje van de jonge hennen! De hennen zijn inmiddels bijna allemaal gewend. Ze zoeken inmiddels allemaal zelf hun slaapplekje op als het licht uit gaat. Ondanks de kou van de afgelopen week hebben ze het goed gehouden. Ze eten en drinken goed en dat ze het eerste eitje inmiddels gelegd hebben is een goed teken. Er zijn nog wel een paar hennetjes die moeite hebben met het vinden van het water. Die proberen we dan te vangen en bij het water te zetten. Als ze dit eenmaal weten dan gaat het wel goed. Vanaf nu krijgen de hennen er elke week een uurtje licht bij; van 11 uur per dag naar totaal 15 u licht. De toename van het aantal uren licht geeft de hennen de prikkel om te beginnen met het leggen van een ei. Om te voorkomen dat ze de eieren op de grond leggen zijn we zelf veel in de stal. Als je door de stal loopt dan zorg je ervoor dat de hennen niet rustig op de grond kunnen zitten om een ei te leggen en daarmee wil je bereiken dat ze het legnest op zoeken; een rustige en donkere plek waar ze met meerdere hennen gezellig hun ei kunnen leggen. Mocht er wel een eitje op de grond liggen dan is het belangrijk om deze gelijk weg te nemen anders leggen ook andere hennen er een ei bij.

 

31 januari

 

De stal is weer vol

Gisteren zijn onze nieuwe jonge hennen gekomen. Om 12.00u was de vrachtauto er en 2 uur laten liepen ze allemaal in de stal. De hennetjes komen in kratten, waarvan er 6 op een karretje staan. We hebben eerst alle karretjes in de stal gereden en gelijk alle kleppen open gezet. Toen alle karretjes in de stal stonden waren de eerste kratten al leeg: De hennetjes zijn er zelf uit gekropen om hun nieuwe onderkomen te ontdekken.

Gisteravond was het even spannend: Gaan alle hennen wel omhoog om te gaan slapen. Daarmee bedoelen we dat ze allemaal in het voliere systeem moeten springen om daar op stok te gaan. Vanwege het transport en een nieuwe omgeving is het altijd weer spannend of ze hun nieuwe slaapplek kunnen vinden. Maar het is gelukt. De hoofdverlichting gaat eerst uit en dan blijft de verlichting in het systeem aan. De hennen trekken vervolgens naar het licht toe en springen dan zelf in het systeem. We hebben ongeveer 60 hennen moeten helpen. De komende dagen zullen we elke keer als het licht uit gaat in de stal zijn om de hennen die de weg (nog) niet kunnen vinden te helpen door ze in het systeem te zetten. Het is heel belangrijk dat er geen hennen op de grond blijven zitten want dan is de kans dat ze geen voer en water krijgen groter en als ze straks een ei gaan leggen is de kans dat ze deze niet in het legnest leggen maar op de grond ook groter.

 

29 december

Vakantie!

Ja u leest het goed; wij gaan op vakantie! 30 december is de winkel van 16.00u gesloten en gaat weer open op donderdag 25 januari. Nu de stal leeg staat maken wij van de gelegenheid gebruik om er even tussen uit te gaan. Wij verruilen het gure en koude Nederland voor het zonnige en tropische Mauritius. Hoewel de winkel gesloten is kunt u natuurlijk wel eieren halen uit de eierautomaat. We laten de koeien, paarden en geiten natuurlijk niet alleen achter: Deze zijn in goede handen van onze 2 dochters die samen met mijn broer en schoonzus op de boerderij zullen ‘passen’.

Wij wensen u een fijne jaarwisseling en een gezond, gelukkig en voorspoedig 2018 toe!

 

21 december

Openingstijden rondom de feestdagen

do 21/12 13.30 – 18.00

vr  22/12 10.00 – 18.00

za 23/12  10.00 – 16.00

do 28/12  13.30 – 18.00

vr  29/12  10.00 – 18.00

za  30/12  10.00 – 16.00

Buiten onze openingstijden kunt u voor verse bio eieren en scharreleieren altijd terecht bij onze eierautomaat.

De eerste 3 weken van januari is onze winkel gesloten in verband met vakantie. Vanaf donderdag 25 januari is de winkel weer open.

Wij, Alida en Hendrik-Jan wensen u fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2018 toe

 

 

20 december

Feestdagen zonder Kippen

Afgelopen zondagavond is onze stal leeg gekomen. We zijn nu de stal aan het schoonmaken en weer klaar maken voor de nieuwe koppel hennen. Bij het leegkomen van de stal kunnen we ook pas een berekening maken hoeveel kippen door de roofvogels zijn opgegeten. Schrik niet: er zijn ca 200 kippen ten prooi gevallen aan de roofvogels. Dat is gemiddeld 1 kip per dag!

Onze jonge hennen zitten nu in opfok op een bedrijf in Barneveld. Op dit speciale opfokbedrijf wordt ze geleerd om in het voliere systeem het voer en water goed te kunnen vinden. Verder leren ze hier hoe te scharrelen en zouden ze normaal gesproken ook naar buiten kunnen. Er is echter een ophokplicht voor de hennen vanwege de vogelgriep dreiging. Een bedrijf is getroffen en hier is het gelukkig nog bij gebleven. Echter in het wild worden op diverse plekken in Nederland wilde watervogels dood aangetroffen die bij nader onderzoek ook bezweken zijn aan vogelgriep. Voorzichtigheid blijft dus geboden.

Voor ons echter de komende weken minder zorgen om de vogelgriep omdat we nu leeg staan.

 

29 oktober

De Stadskudde van Oldambt

Sinds afgelopen vrijdag loopt een deel van de stadskudde van Oldambt bij onze boerderij te grazen. Ze zijn lopend vanaf Winschoten bij ons gekomen onder leiding van 2 herders en hun honden. Een mooi gezicht om te zien. Zie voor foto’s en een video onze facebook pagina: Plattelandswinkel.

 

4 oktober

Dierendag

Vandaag is het wereld dierendag: Dan staan de dieren extra in de belangstelling. Onze paarden staan er sinds gisteren dan ook weer mooi op. De hoeven zijn weer mooi bijgewerkt door onze vaste hoefsmid; Tonneker en zijn medewerkster. Hebben keurig werk geleverd en alle 3 de paarden kunnen er weer een poosje tegen. Regelmatig worden hun hoeven bijgewerkt omdat deze niet genoeg slijten als ze in de weide lopen. De beide Belgen, Merle en Jessie worden dan in een box gezet om het zware werk voor de hoefsmid iets te verlichten: De benen van de paarden worden dan op een steun gelegd zodat de hoefsmid deze niet hoeft te tillen. Verder is het allemaal handwerk waarbij een flink stuk ervaring en vakmanschap nodig is.

De koeien en de geiten lopen nog buiten ondanks dat het weer wel wat minder geworden is. De koeien, Nora en Cora voeren we bij met kuilvoer in de ruif in de wei. Het gras heeft nu minder voerderwaarde dan in het voorjaar en de zomer. Zolang het nog niet echt koud is kunnen ze nog een lange tijd buiten lopen. De geiten kunnen altijd in hun hok schuilen tegen het slechte weer en die voeren we nu wat erwtenstro bij. Dit erwtenstro krijgen we van klanten die een groente tuin hebben. Onze geiten vinden dit echt een lekkernij.

De kippen hebben het nog goed naar de zin. Zodra het gordijn open gaat stromen we massaal naar buiten. Hoewel ze al aardig op leeftijd zijn leggen ze nog steeds goed. De schaalkwaliteit van de eieren kunnen we nog steeds op peil houden door extra calcium door het voer te laten mengen. Hoe ouder de kip des te moeilijker kunnen ze calcium vrij maken voor hun eierschaal. Door extra calcium te geven in de vorm van grit en kalk helpen we ze een handje.

 

2 augustus

U kunt gerust onze eieren eten

Ondanks de waarschuwing van het NVWA kunt u onze eieren gewoon consumeren: De waarschuwing geldt voor die eieren die afkomstig zijn van bedrijven die het verboden middel hebben gebruikt. Deze bedrijven zijn echter al bijna 2 weken geblokkeerd en die eieren zijn ook niet meer in de handel gekomen. Ons bedrijf is niet geblokkeerd en daarom mogen wij ook normaal onze eieren verkopen. En kunt u dus blijven genieten van een lekker eitje bij uw ontbijt!!

31 juli

Onze eieren zijn veilig

Zoals u wellicht heeft vernomen vanuit de media is er in eieren van bepaalde bedrijven een verboden stof gevonden. Wij kunnen u garanderen dat onze eieren deze stof niet bevatten en daarom gewoon gegeten kunnen worden. Dit geldt niet alleen voor onze biologische eieren maar ook de scharreleieren die u bij ons in de winkel kunt verkrijgen zijn veilig om te consumeren.

 

 

 

 

17 mei

zomer koninkjes: ze zijn er weer

Ja ze zijn er weer; de (h)eerlijke aardbeien van Krops uit Mussel. Nu het een aantal dagen mooi weer is zijn de aardbeien voldoende roodgekleurd en is bij Krops de 1e pluk begonnen. Vanaf donderdag as. bij ons de winkel verkrijgbaar.

Afgelopen zaterdag zijn dan ook de koeien naar buiten gegaan. Ze hebben nog nooit tot half mei binnen gestaan. Maar vooral de nachten waren nog te koud voor de koeien en dan is de overgang te groot van de stal naar de weide. Maar nu lopen ze dan toch echt buiten en ze genieten volop. Als u bij ons komt loop dan gerust even naar achteren om de koeien en de geiten te begroeten en neem dan gelijk een kijkje in de skybox bij de kippen.

 

 

4 mei

Graskaas

Vanaf deze week hebben we ook weer biologische graskaas. De koeien van Tjuchemmerkaas lopen weer buiten en daarmee kan de familie Achterberg ook weer graskaas maken. Verder hebben we deze week voor het eerst raapstelen. Als het weer nog wat warmer wordt verwachten we meer aanbod van nieuwe seizoensgroenten. De geiten lopen al weer een weekje buiten en hebben het goed naar de zin. De koeien zullen dit weekend naar buiten gaan en kunnen genieten van de vrijheid.

 

 

 

25 april

Donderdag Koningsdag is de winkel gesloten

 

 

20 april

Kippen mogen naar buiten

Vanaf vandaag zijn de beperkingen rondom de vogelgriep opgeheven. Dus de kippen mogen weer naar buiten. Ook bent u weer van harte welkom om de skybox te bezoeken. Dus wees welkom!

 

 

 

11 april

Pasen

Deze week hebben we natuurlijk een aanbieding met eieren: Op elke doos van 10 eieren ontvangt u € 0,25 korting. Deze aanbieding geldt voor de scharreleieren en de biologische eieren. Hiermee wensen wij u een vrolijk pasen.

 

6 april

Asperges

Door het mooie weer van de afgelopen dagen is bij Grol in Tripscompagnie het asperge steken begonnen. Daarom ook bij ons vanaf vandaag weer verse asperges van Grol te koop. Om het u makkelijk te maken hebben we ook de andere ingrediënten voor een (h)eerlijke maaltijd met asperges in de winkel: Lekkere ham, saus en natuurlijk volop eieren.

 

30 maart

Lente!

De lente is begonnen. De natuur wordt weer wakker; alle bomen en planten lopen weer uit en ook het gazon is al weer voor de eerste keer gemaaid. Het begin van de lente betekent ook dat het assortiment verse groenten uit de streek weer wat groter wordt. Vandaag hebben we voor het eerst verse spinazie! Dit is de eerste groente van dit nieuwe seizoen.

De kippen mogen helaas nog niet van het voorjaars weer genieten: De ophokplicht is voor onbepaalde tijd verlengd omdat er nog te veel vogelgriepvirus in de vrije natuur aanwezig is: In Duitsland, net over de grens bij Ter-Apel is deze week nog weer een pluimveebedrijf getroffen door de ziekte.

 

9 maart

Kippen mogen nog niet naar buiten

Vandaag is bekend geworden dat de maatregelen om vogelgriep tegen te gaan voor onbepaalde tijd van kracht blijven: Er is vorige week bij 2 hobby pluimveehouders vogelgriep aangetroffen.

Onze kippen mogen dus nog niet naar buiten en ook kunt u het erf achter de boerderij niet betreden. De kippen beginnen nu wel wat vervelend te worden tov elkaar. Zij merken dat de dagen langer worden en willen er eigenlijk wel naar buiten. We proberen ze door wat andere afleiding te bieden, wat bezig te houden. Je kunt wel zien dat ze niet echt tevreden zijn omdat ze wat veertjes in de nek laten vallen.

De paarden, Jessie, Merle en de mini pony Zoro hebben voorlopig dus nog de uitloop voor hun alleen. De oplettende lezer zal opgemerkt hebben dat er nog een paard ontbreekt in dit rijtje en dat klopt: Vorige week hebben wij Landoline in moeten laten slapen. Ze had een tumor en werd met de dag magerder en kreeg last van koliek aanvallen. In overleg met de dierenarts hebben wij haar laten inslapen. Ze is 23 jaar geworden.

 

 

20 februari

Zoete appels in de aanbieding

Deze week hebben we een aanbieding met zoete appels: 1 kg voor € 1,25. We hebben er ook een lekker Gronings recept bij:

ZOETE APPEL STAMPPOT op z’n GRONINGS

1,5 kg ZOETE APPELS

1,5 kg AARDAPPELEN

400gr VERSE WORST en/of ZUURKOOLSPEK

BOTER

STROOP

 

Appels schillen en in stukjes snijden.

Aardappels schillen en in schijven snijden.

Kook alles met wat water in +/- 30 min. gaar. Worst/spek er uit halen.

De rest mengen en stampen.

Serveren met boter en stroop en de worst/spek er in stukken boven op leggen.

 

TIP! Je kunt appels bewaren door te drogen of rauw invriezen, wel in partjes snijden.

 

21 januari

Eindelijk weer een update!

Wij schamen ons wel een beetje: We hebben lange tijd geen nieuws item op onze website gezet. Enerzijds komt dit door de druktw en het feit dat we ook actief zijn op facebook. Maar ook toch een beetje laks en dat willen we de komende tijd weer goed maken.

De hennen zijn al weer enige tijd verplicht binnen vanwege de dreiging van vogelgriep. We mogen ook geen bezoekers achter op het erf ontvangen dus ook de skybox kunt u nu niet bezoeken. Alleen de mensen die echt noodzakelijk op het bedrijf moeten zijn, mogen zich na een uitgebreid hygiëne protocol op het erf begeven. Afgelopen week bijvoorbeeld kwam de dierenarts langs om bij de kippen bloed te tappen. Ook hij moet zich dan verplicht in een wegwerpoverall hijsen en overschoentjes dragen etc. Het is een heel gedoe maar wij willen ons er consequent aanhouden om al het mogelijke te doen om te voorkomen dat onze hennen vogelgriep krijgen.

Ondanks dat de hennen dus al enige weken niet buiten komen doen ze het super goed. De eerste week hadden ze wel last van stress omdat ze niet naar buiten konden maar met veel afleiding geven, zijn we deze eerste tijd goed doorgekomen. Nu weten ze niet beter en scharrelen ze in de stal en in de overdekte uitloop. We hopen dat ze weer snel kunnen genieten van de buitenlucht echter met het koude weer en de sneeuw van de afgelopen weken hadden ze anders ook niet veel buiten gelopen.

 

 

29 augustus

Nieuwe koppel hennen

Afgelopen week hebben we weer nieuwe hennen in de stal gekregen. Ze waren er al heel vroeg in de ochtend vanwege het warme weer. Om zes uur ’s morgens liepen ze al in de stal. Het is de eerste dagen wennen voor de hennetjes: een nieuwe omgeving, nieuwe stal, andere geluiden etc. Verder moeten ze het voer en het water vinden. Het spannende van de eerste dag is wel of de hennen ’s avonds als het donker is wel op stok gaan. Omdat het allemaal nieuw is voor de kippen moeten ze ook allemaal een plekje vinden voor de nacht. Zodra het licht uitgaat in de stal en de nachtverlichting aan dan gaan ze massaal zoeken naar een goed plekje. Het liefst zo hoog mogelijk. Er zijn echter altijd een aantal hennen die je de eerste avond moet helpen met het zoeken van een plekje op de stok. Dit keer zaten er ca 500 nog op de grond. Die hebben we allemaal netjes op stok gezet, zodat ook zij een goede nachtrust konden maken. En dit heeft de hennen wel goed gedaan want de volgende dag hebben ze meer gegeten en gedronken dan de eerste dag.

De tweede avond gingen alle hennen vanzelf op stok en dat is natuurlijk super! De hennen hebben het naar boven gaan op stok geleerd op het opfokbedrijf waar de vanaf de geboorte tot aan een leeftijd van 17 weken zijn geweest. Deze hennen zijn opgefokt op het bedrijf van de familie Huizing in Eeserveen. Daar hebben ze alle ruimte en aandacht gehad voor een goede start. Ook daar zijn ze voor het eerst naar buiten geweest, hebben ze geleerd om het voer en water te vinden.

De hennen blijven de eerste weken binnen om goed te wennen: ze moeten goed weten waar het voer en het water is en waar ze straks de eieren moeten leggen. Overigens hebben we het eerst eitje al gevonden! Als ze voldoende zijn gewend dan mogen ze naar buiten en kunnen ze heerlijk uitwaaieren in de uitloop.

 

 

 

 

 

 

22 juni

Aardbeien in de aanbieding

Deze week hebben we de zomerkoninkjes in de aanbieding: 2 doosjes a 500g voor € 3,95. Verder deze week voor het eerst de nieuwe Parel; een heerlijke vroege aardappel. Beide producten zijn met zorg geteeld door Geert Krops te Mussel.

 

20 juni

Jonge geitjes

Onze vaste bezoekers hebben ze vast al wel gehoord en of gezien. Onze nieuwe jonge geitjes. Zijn nu 4 weken oud en krijgen melk met een flesje. Ze heten Zoie en Emma. Deze namen zijn bedacht door de kinderen van groep 1,2 en 3 van de school waar onze Marieke haar Lio stage heeft.

 

26 mei

Plattelandswinkel actie

Deze week hebben de Plattelandswinkels de asperge in de aanbieding: 1 kg geschilde asperge voor maar € 6,50. Verder zijn er weer volop aardbeien. Aardbeien van de volle grond met een heerlijke smaak. En ook de eerste nieuwe aardappelen zijn er al weer. Frieslanders per kg € 2,50.

 

 

 

3 mei

Hemelvaartsdag gesloten

De winkel is donderdag 5 mei as gesloten. Vrijdag 6 mei vanaf 10.00u zijn we weer open.

Nu het mooi weer is en de vooruitzichten ook goed zijn kunnen onze geiten en koeien naar buiten. De planning is dat we ze donderdag naar buiten doen. Ze zullen eerst wel even lekker gaan rennen en dansen!

 

 

 

27 april

Gratis zakje pannekoekmeel

Deze week hebben we een aanbieding van Mulder Pot: Bij aankoop van een mix voor appelcake en een mix voor sinasappelcake krijgt u gratis een zakje meergranenpannenkoekmeel.  Met deze aanbieding kunt u het in huis toch heerlijk gezellig maken ondanks het koude weer buiten!.

Door het koude weer kunnen onze koeien en geiten nog steeds niet naar buiten. Normaal hadden ze al heerlijk van de buitenlucht kunnen genieten maar het is gewoon te koud voor deze dieren. De kippen daar in tegen gaan elke dag gewoon naar buiten: Bij een bui regen of hagel zie je ze wel heel snel naar binnen gaan maar daarna komen ze net zo vrolijk weer naar buiten.

 

7 april

Asperges

Vanaf deze week hebben we ook weer asperges in de winkel: Deze asperges worden geteeld door mts Grol uit Tripscompagnie, ook een van de leden van Stichting Streekproducten Groningen die tevens een plattelandswinkel hebben. Nadat de asperges met zorg worden gestoken, worden ze gesorteerd en naar gelang van de klant wel of niet geschild. Wij verkopen ze los en geschild. Tevens kunt u bij ons eventueel de bijbehorende saus, ham en natuurlijk de eieren verkrijgen.

Nu het voorjaar wordt zal ons assortiment groenten elke weer weer groter worden. We verwachten volgende week de eerste spinazie in de winkel. Houdt onze site in de gaten!

 

22 januari

Plastic tasjes in de ban

Vanaf 1 januari is er vanuit de overheid een ontmoedigingsbeleid voor het verstrekken van plastic tasjes. Bij vlees en groenten is het nog toegestaan om gratis een tasje te geven als winkelier. Anders moet er voor betaald worden. Dit vraagt even gewenning van zowel de winkelier als ook de klant. Daarom hebben we als gezamenlijke Plattelandswinkels Groningen een mooie aanbieding: Bij besteding van 10 euro aan boodschappen krijgt u als klant een grote, sterke jutte boodschappentas gratis!

 

17 januari

Sneeuw

Gistermorgen werden we bij het ontwaken verrast met een dik pak sneeuw. We moesten alle zeilen bij zetten om het erf sneeuwvrij te maken voor onze klanten. Met behulp van de gazonmaaier met sneeuwschuif ging dit gelukkig nog vrij snel. Echter de weg naar onze boerderij wordt door de gemeente Oldambt niet gestrooid. Gelukkig was onze buurman Pieter Pater ons behulpzaam door met zijn trekker en sneeuwschuif de weg grotendeels sneeuwvrij te maken!

Voor de kippen was het ook wel even wennen. Ze hadden nog geen sneeuw meegemaakt. We hebben het uitloopgordijn ’s morgens gewoon open gedaan zodat we wel naar buiten konden. Echter ze hebben een hekel aan koude pootjes en lopen niet op de sneeuw. Daar waar de sneeuw is weggedooid, vlak bij de stal, daar lopen ze wel maar verder komen ze niet. Ook in de stal is het nu natuurlijk een stuk kouder dan normaal. Een kip is hier tegen goed bestand omdat ze een dik verenpak hebben. Ze eten alleen iets meer dan normaal om zich zelf warm te kunnen houden.

 

 

 

17 december

Openingstijden rondom de feestdagen

Voor de komende 2 weken hebben we afwijkende openingstijden:

 

Di 22/12            :    10.00  – 18.00

Wo 23/12           :    10.00 – 18.00

Do 24/12            :    10.00 – 14.00

 

Di 29/12            :  13.30 – 18.00

Wo 30/12           :   10.00 – 18.00

Do 31/12            :  10.00 – 12.00

 

Vr 01/01 – za 02/01  :   gesloten

Wij wensen u fijne feestdagen toe!

 

15 december

Kerstactie

Deze week hebben we als gezamenlijke Plattelandswinkel een leuke actie voor onze klanten: Als u tijdens uw bezoek aan de plattelandswinkel een bon invult maakt u kans op een tas vol met (h)eerlijke streekproducten ter waarde van € 30,00.

 

9 december

Hennepthee

Vanaf deze week hebben we een nieuw product in onze Plattelandswinkel: Hennepthee! Deze hennepthee is (officieel: hennep ‘infusie’) is gemaakt van de bladeren en bloemen van de hennep plant. Op het moment van oogsten hebben zich ook al beginnende zaden gevormd in de bloem, deze zullen dus ook in de theemelange zitten. De hennep is verbouwd op de akkers rondom onze winkel!
De hennep thee zit los in de verpakking, geen theezakjes dus. Zo zijn de bladeren mooi groot gebleven. Jij kunt zo precies zien wat je krijgt en dat zelf in je thee-ei doen.

De smaak

Hennep thee is een milde, frisse, lichtzoete thee met een ietwat prikkelende nasmaak. Sommige mensen vergelijken de smaak met die van groene thee, maar dan minder bitter. Anderen noemen het weer een frisse variant van een kamillethee. Hoe dan ook, hennep thee heeft een hele eigen smaak en hiervoor geldt: één slok zegt meer dan honderd woorden. Probeer ‘m dus en oordeel zelf!

 Het effect

Kan je stoned worden van hennep thee?
Nee, absoluut niet. De thee is namelijk gemaakt van de zogenaamde ‘vezelhennep’, planten met een zeer laag THC gehalte (minder dan 0,2%). Daar krijg je dus geen psychoactief effect van, en deze variant mag dan ook gewoon verbouwd worden in Nederland. Ter vergelijking: voor een marijuana sigaret wordt meestal een hennepvariant gebruikt die 5 tot 20% THC bevat.

Hennepblad bevat het bestanddeel Cannabidiol (CBD). Al eeuwenlang werd de plant daarom gebruikt als medicijn tegen verschillende aandoeningen, en nu wordt deze werkzaamheid herontdekt.

Er zijn steeds meer studies die de positieve invloed van CBD op het immuunsysteem en het centrale zenuwstelsel aantonen. Inmiddels wordt dan ook, vooral in de VS, de CBD uit de bladeren en bloemen van de plant geëxtraheerd en gebruikt voor het behandelen van onder andere spierziekten, depressie, slapeloosheid en ontstekingsziekten.
De hennep thee bevat slechts een zeer lage concentratie CBD waardoor het niet als medicijn kan worden aangemerkt. Geniet van deze pure, zuivere, eerlijke hennep thee

 

1 december

Nieuwe verkooppunten

Onze biologische eieren verkopen we niet alleen in onze winkel maar u kunt ze ook verkrijgen bij alle Plattelandswinkels in de provincie Groningen. Echter niet alleen in onze provincie maar ook in Drenthe zijn onze eieren en ons biologisch kippenvlees te koop: In de boerderij winkel van de familie Schuiling in Schipborg zie www.eigenerf.nl en in Vincents Fruit en groente winkel in Tynaarloo zie www.vincentswinkel.nl

 

2 oktober

Roofvogels

Dat onze kippen elke dag naar buiten kunnen is voor de kippen heerlijk. Maar ook de roofvogels vinden dit heerlijk. En dan letterlijk heerlijk want zij lusten graag een kippetje. Elke morgen zitten ze al te wachten tot hun ontbijt naar buiten komt. Er zijn inmiddels al ca. 20 kippen opgegeten!

We hebben nu vogelverschikkers in de uitloop geplaatst maar ook hier trekken de roofvogels zich nog weinig van aan. Wij houden ons aanbevolen als u nog ideeen heeft om onze kippen te beschermen tegen de roofvogels.

De herfst is inmiddels begonnen, hoewel het nu wel heel mooi weer is. In de winkel is het assortiment groeten inmiddels ook aangepast op het nieuwe seizoen. Dit betekent dat er weer volop wintergroenten verkrijgbaar zijn: Boerenkool, spruiten op stronk, winterpeen, zuurkool uit vat en zoute snijbonen.

 

7 september

Een eigenwijze kip

Elke nieuwe koppel kippen heeft wel iets bijzonders, waar wat we nu beleven is echt uniek: Elke morgen als de luiken van de stal naar de uitloop open gaan is er 1 kip die gelijk naar buiten komt. Zij loopt naar de omheining kijkt een keer en springt/vliegt er overheen. Vervolgens loopt ze via het terras door de tuin om de boerderij om vervolgens bij de deur van de winkel te eindigen. Daar, naast de bloembak gaat ze zitten.

DSCN0091 (2)

Hier zit ze dan

 

 

Dan duurt het ca 10 minuten en dan heeft ze haar eitje gelegd.

 

DSCN0095

En dit is haar eitje

 

 

Vervolgens loopt ze via het erf achter de boerderij weer terug naar haar vriendinnen. Springt/vliegt weer over de omheining en voegt zich weer bij de koppel. Geloof het of niet elke dag weer. Wilt u dit met eigen ogen zien kom dan ’s morgens rond 10.45u bij ons op de boerderij en u kunt het zelf beleven.

 

 

6 augustus

Cora en Nora

Dit zijn de namen van onze kalfjes. Fabian en Elise hebben deze namen bedacht op onze open dag waar iedereen namen kon bedenken voor onze nieuw kalfjes. Cora en Nora doen het heel goed: Ze eten brokjes en hooi en overdag als ze naar buiten gaan eten ze gras. Knuffelen vinden ze heel fijn. Als u ons bedrijf bezoekt loop dan gerust even door naar achteren om bij Cora en Nora te kijken.

De kippen gaan ook elke dag naar buiten: vanaf 12.00 gaan de luiken los en kunnen ze heerlijk rond scharrelen in de uitloop. De hennen hebben wel veel last van het zeer warme weer: Ze eten te weinig en dit gaat tenkoste van hun conditie. Dit maakt dat ze niet echt lekker in hun vel zitten en dat maakt dat ze ook vervelend worden op elkaar. We proberen met aangepast voer de hennen wat extra te verwennen.

Deze week voor de laatste keer kersen in onze winkel van fruitbedrijf Bosschaart te Noordbroek. Volgende week waarschijnlijk de eerste pruime!

 

 

 

16 juli

Kippen naar buiten

Vanaf vorige week lopen de kippen weer buiten. Rond de middag gaat het gordijn open en kunnen ze lekker buiten scharrelen. ’s Morgens blijven ze de eerste tijd nog binnen omdat ze dan in alle rust hun eitje in het legnest kunnen leggen, want de kippen het moeite om het legnest goed te vinden. Dit betekent dat we veel werk hebben om alle eitjes die op de grond liggen op te rapen. Dit doen we heel vaak om te voorkomen dat er meer eieren op de grond worden gelegd.

De eerste dagen dat de kippen buiten liepen bleven ze dicht bij de stal. Nu zien we dat ze steeds verder gaan om hun uitloop te verkennen.

In de winkel hebben we deze week voor het eerst weer ‘vergeten’groenten: Postelein en raapstelen, heerlijke groenten die voor ons geteeld worden door Harold Snoek van De Vennehage. Vraag aan Alida gerust een recept hoe deze groeten klaar te maken.

2 juli

Jonge hennen

Vorige week maandag zijn de jonge hennen in onze vernieuwde stal gekomen. Na een zeer geslaagde opendag, zaterdag 20 juni jl. hebben we alles in gereedheid gebracht voor de nieuwe hennen. Met wat extra hulp zaten de hennen binnen 2 uur in de stal. Het zijn mooie hennen die zich al snel thuis voelden in de stal.

De eerste eitjes zijn inmiddels gelegd; ze zijn nog klein maar dat zal snel veranderen. Het zeer warme weer van deze dagen doet de hennen geen goed: Ze eten nu wat minder terwijl ze juist meer voer nodig zijn om nog te groeien en voor de eerste eitjes. Uitval hebben we gelukkig niet. We proberen ze in het weekend voor het eerst naar buiten te laten gaan.

 

In de winkel hebben we nu de eerste kersen te koop van fruitgaard Bosschaart. Ze zijn heerlijk zoet!

 

21 juni

De dag erna!

We hebben gisteren een zeer geslaagde opendag gehad. Ruim 300 belangstellenden hebben wij een rondleiding mogen geven in onze vernieuwde stal. Veel bezoekers hebben wat in het gastenboek geschreven wat veel leuke reactie’s heeft opgeleverd. Ook bedankt voor de vele bloemen en kado’s die we hebben gekregen. U kunt overigens altijd bij de kippen kijken; via de skybox heeft u een mooie inkijk in de stal en de wintergarten.

De nieuwe kalfjes hebben ook veel belangstelling gehad. De doos met namen voor de kalfjes zat helemaal vol. We zullen de komende week de namen doornemen en de leukste uitkiezen. De namen zullen we bekend maken hier op de website.

11 juni

Verbouwing (3)

De nieuwe inrichting van de stal is bijna klaar voor onze nieuwe leghennen. Afgelopen week hebben we het opfokbedrijf bezocht waar onze nieuwe hennen zijn opgegroeid. Een keurig net bedrijf. De hennentjes zien er goed uit; hebben een goed gewicht, prachtig verenkleed en beginnen al een beetje dametjes te worden. Ook op dit bedrijf kunnen de hennen naar buiten dus daar zijn al vast aan gewend.

Verder zijn we druk met de voorbereidingen voor de opendag volgende week zaterdag 20 juni van 10.00u tot 16.00u. Naast een rondleiding op ons bedrijf is er voor de kinderen een puzzeltocht over het bedrijf met allerlei leuke vragen.

Sinds een aantal dagen hebben we ook 2 kleine kalfjes op ons bedrijf. Het zijn 2 blaarkoppen; rode kalfjes met een witte kop. Dit is echt een Gronings ras. De kalfjes hebben nog geen naam dus volgende week zaterdag tijdens de opendag kunt u suggesties doen voor namen voor onze kalfjes.

 

 

21 mei

Verbouwing (2)

De opbouw van de nieuwe inrichting van de leghennen stal vordert gestaag. Als u in de winkel bent loopt u dan gerust even naar teren om een kijkje in de stal te nemen. We hebben nog een aantal weken tot 20 juni; dan moet alles klaar zijn omdat we dan de opendag hebben. We geven rondleidingen in de verbouwde stal en kunt u alle vragen stellen over het houden van biologische leghennen. Verder zijn er diverse stands van leveranciers die betrokken zijn bij de verbouwing van de stal. O.a. een stand van de stichting Adopteer een Kip. Verder zal er voor de inwendige mens worden gezorgd. Kortom het belooft een leuke dag te worden.

Deze week hebben voor het eerst weer aardbeien in onze winkel. De aardbeien worden geteeld door Geert Krops uit Mussel. Wellicht beter bekend als Boer Geert.

 

23 april

Verbouwing

Vorige week zijn onze kippen weggegaan. De stal is inmiddels schoon en helemaal leeg. De komende tijd zullen we gebruiken om de stal te verbouwen: We gaan van een traditionele inrichting naar een voliere inrichting. Er komen stellingen in de stal waar de kippen zich vrijelijk in kunnen bewegen. Dus op de grond en buiten kunnen ze scharrelen en in de stelling kunnen ze eten en drinken en hun eitje leggen. Met deze vorm van huisvesting kunnen we het aantal legkippen uitbreiden van 3000 naar 6000. Meer kippen betekent natuurlijk ook dat ze meer ruimte buiten krijgen. Daarvoor hebben we vorig jaar al grond aangekocht en ingericht als uitloop voor de kippen: gras gezaaid en boompjes geplant. Als u onze winkel bezoekt schroom dan niet om even naar achteren te lopen om alvast een kijkje te nemen. Op zaterdag 20 juni is alles klaar en hebben we een OPEN DAG voor alle belangstellenden. U kunt dan het resultaat van de verbouwing en nieuwe inrichting zelf bewonderen. De stal is dan ook toegankelijk zodat u zelf kunt ervaren welke ruimte de kippen straks krijgen. Op maandag 22 juni komen de nieuwe kippen in de stal.

Vanaf deze week hebben we weer asperges van Grol in onze winkel.

 

 

9 april

Geen roggebrood meer

Vanaf deze week verkopen we geen roggebrood meer van bakker Leta uit Veele. Bakker Leta heeft besloten om geen roggebrood meer aan andere winkeliers te leveren. De reden waarom is niet geheel duidelijke maar wij vinden het erg jammer dat we onze klanten nu nee moeten verkopen. Wij hopen op uw begrip in deze.

2 april

Paas eieren

Hoewel het weer ons meer doet denken aan de herfst is het toch echt lente. Lente staat synoniem met nieuw leven. En nieuw leven wordt gesymboliseerd met eieren. Daar komt de traditie uit voort dat er met Pasen eieren worden gegeten, eieren worden geverfd en versierd.

De Plattelandswinkels hebben daarom dit weekend een aanbieding met paaseieren: 10 scharreleieren voor € 1,20 en 10 bio eieren voor € 1,80.

 

12 maart

Eierlikeur van onze eigen eieren

Sinds kort verkopen we biologische eierlikeur (advocaat) die gemaakt is van eieren die door onze biologische kippen zijn gelegd. De eerste reactie van fijnproevers is zeer positief! Lekker vol van smaak. De eierlikeur is verpakt in een mooi pot. Leuk om als kado weg te geven. Maar beter nog zelf te proberen bij voorbeeld op ijs of in de yogurt. Ook deze producten zijn in onze winkel te verkrijgen.

Zoals u wellicht weet loopt er bij ons op de boerderij een witte poes rond. Ze heet Lola en ze is doof.  Daarom heeft ze ook een belletje om zodat wij kunnen horen waar ze is. Omdat ze doof is, is ze niet bang aangelegd. Afgelopen week heeft ze daarom een hachelijk avontuur beleefd: ze is op de vrachtauto die bij ons de eieren komt ophalen, geklommen en vervolgens meegereden. Wij waren haar al een halve dag kwijt en hadden zelf al overal gezocht. Ten einde raad uiteindelijk het dierenasiel gebeld met de vraag of er ook een witte poes gevonden was. En ja hoor! Lola was inderdaad net binnengebracht. Wat bleek ze is met de vrachtauto tot aan de N33 bij Meeden meegereden en er daar afgesprongen. Niet geheel zonder kleerschuren want ze was door de dierenambulance eerst naar de dierenarts gebracht: een grote wond aan haar oog, een schaafwond op haar bekje en de onderkaak gekneusd. We hebben haar echter weer thuis en we kunnen nu zeggen dat ze weer over de schrik heen is want ze haalt al weer katte kwaad uit!

 

26 februari

Nieuw in de winkel: Groningse garnalen

Vanaf heden hebben wij een nieuw artikel in onze winkel: Dagverse Groningse garnalen. Deze garnalen worden door een Groningse viskotter gevangen en vervolgens in Lauwersoog aan wal gebracht. Vervolgens worden ze in Leens machinaal gepeld en gelijk dagvers verpakt door Telson. Deze garnalen hebben het keurmerk van Gegarandeerd Groningen. Door de speciale verpakking zijn de garnalen 2 weken houdbaar in de koeling.

Ter introductie hebben we deze week aanbieding: doosje van 90g voor € 3,75. Uiteraard laten we de garnalen in de winkel proeven!

 

 

 

19 februari

WK snert en stampot koken

Vrijdag 20 februari vindt voor de 21e keer het WK snertkoken plaats in Groningen. In de keuken van het Alfacollege aan de Kluiverboom in Groningen zullen de deelnemers strijden om de vel begeerde bokaal. De Plattelandswinkels Groningen zijn mede sponsor van dit evenement en hebben daarom ook een actie in hun deelnemende winkels: Een Snertpakket of een stampotpakket met alle ingredienten voor deze heerlijke winterkost. Zie onze aanbiedingen. Daarbij krijgt u een recept voor het klaarmaken van de snert of de stampot.

 

15 februari

Kippen lopen weer buiten!!

Vanaf zondag 8 februari kunnen de kippen weer naar buiten; de ophokplicht in het kader van de maatregelen ter voorkoming van vogelpest zijn weer opgeheven. Het was wel even spannend wat er zou gebeuren als we het gordijn weer open deden. De kippen hadden en eerst niet goed in de gaten. Die kippen die in de wintergarten liepen stonden heel verbaasd te kijken en gaven al snel een seintje naar de kippen die in de stal waren. Deze kwamen vervolgens heel nieuwsgierig ook naar de wintergarten om te kijken wat er aan de hand was. Heel voorzichtig gingen de eerste kippen naar buiten. Verder dan ca 10 meter van de stal kwamen ze de eerste dag niet. Merle, Landoline en Zoro, onze paarden, keken ook heel verbaasd naar de kippen.

Nu zijn we een week verder en lopen de kippen al weer in de hele uitloop. Alleen zijn er nog niet zoveel kippen buiten als voor de ophokplicht. Wij denken dat dit vanzelf weer komt. Helemaal als het weer blijft zoals het nu is: Droog weer met weinig wind.

 

 

22 januari

Weer kippen kijken!!

De maatregelen rondom de bezoekersregeling in het kader van het voorkomen van vogelpest zijn vanaf vandaag weer opgeheven. Dit betekent dat u weer van harte welkom bent om de kippen via de skybox te bekijken. Ook kunt u uw auto weer draaien bij ons achter op het erf. De komende 3 weken mogen de kippen in ieder geval nog niet naar buiten, omdat de ophokplicht nog wel van kracht is. De kippen moeten dus nog even wachten.

 

 

9 januari

Minder plastic tasjes

Allereerst willen wij, Alida en Hendrik-Jan u het allerbeste wensen voor 2015! Heeft u ook goede voornemens? Wij wel: we willen minder plastic tasjes gaan gebruiken. Het is vaak een gewoonte om producten in de winkel afzonderlijk te verpakken in een plastic tasje; per groente of fruitsoort snel een tasje erom heen. Dit kan natuurlijk ook met een papierenzak. Met natte producten of met diepvries producten wordt dit wat lastiger maar wellicht het proberen waard. Voor de boodschappen hebben we grote papieren tassen beschikbaar. Nog beter is natuurlijk een duurzame tas die lang meegaat. Daarvoor hebben we een grote boodschappentas van jute die tegen kostprijs bij ons in de winkel te koop is. Doet u ook mee met ons goede voornemen. Dan zijn we met ons allen weer een beetje duurzamer!

Openingstijden rondom de feestdagen

In verband met de feestdagen zijn onze openingstijden aangepast:
ma 22/12             13.30 – 18.00
di 23/12               10.00 – 18.00
wo 24/12             10.00 – 16.00
za 27/12               gesloten
ma 29/12             13.30 – 18.00
di 30/12               10.00 – 18.00
wo 31/12              10.00 – 13.00
Vrijdag 2 januari en zaterdag 3 januari zijn we gesloten. Voor verse eieren kunt u natuurlijk altijd bij de eierautomaat terecht!
Vanaf 8 januari zijn we weer op de normale openingstijden open.
5 december

Decemberactie

Tot aan de kerstdagen maakt u kans op een kerstpakket vol met (h)eerlijke streekproducten ter waarde van € 50,00. Deze actie loopt in de deelnemende Plattelandswinkels. U kunt meedoen door de actiebon in de winkel in te vullen.
In de week van kerst wordt uit alle ingevulde bonnen de winnaar getrokken.
Ondanks dat de vogelpest de nodige zorgen geeft kunnen we gelukkig zijn dat onze legkippen gezond zijn. Ze mogen voorlopig nog niet naar buiten; er is nog steeds een ophokplicht van kracht. Tevens geldt er een bezoekersregeling; we mogen nog geen bezoekers toelaten op ons erf. Daarom is het erf achter de boerderij afgesloten voor auto’s. Alleen die auto’s die goederen komen brengen of halen mogen we toelaten nadat deze zijn ontsmet. Wij begrijpen dat het lastig kan zijn voor u omdat u de auto nu niet achter kunt draaien of parkeren. Wij vragen hiervoor echter uw begrip.
27 november

Winkel gewoon open

Ondanks de beperkingen in het kader van het voorkomen van de vogelpest, is de winkel normaal open. Echter conform de bezoekersregeling mogen wij geen bezoekers toelaten op het erf achter de boerderij. Ook kunt u op dit moment niet bij de kippen kijken. We verkopen normaal onze eieren. Onze dames mankeert gelukkig niets; ze zitten welliswaar binnen vanwege de ophokplicht maar vervelen zich niet. We geven ze extra afleiding door vaker graan te strooien en ze beleven veel plezier aan de strooiemmers: Hier zit graan in en als ze tegen de emmer aanpikken vallen er een aantal graankorrels naar beneden. Hier zijn de kippen uren mee zoet.
Overigens is het volkomen veilig om eieren te eten. Een eventueel virus wordt niet via de eieren doorgegeven.
18 november

Kippen binnen

Sinds zondagmiddag zitten onze kippen binnen. Vanwege een vogelpest uitbraak in de buurt van Gouda is er een ophokplicht voor alle kippen afgekondigd. Verder mogen er geen eieren, mest en kippen vervoerd worden.
Onze hennen hebben wel de beschikking over de overdekte uitloop en hier maken ze nu ook dankbaar gebruik van. Ze vervelen zich nog niet ondanks dat ze niet naar buiten kunnen: Een geluk bij een ongeluk is dat we sinds enkele dagen een paar graanemmers in de stal hebben opgehangen. Onder deze emmers die gevuld zijn met biologische tarwe zit een spiraal en als de kippen tegen deze spiraal pikken dan vallen er enkele graankorrels op de grond en deze pikken ze dan op. De kippen vinden dit prachtig en zijn er uren mee zoet.
De graanemmers zijn ontwikkeld door Gebr. van Beek; zij halen bij ons de eieren op en die worden dan gesorteerd en verpakt in kleinverpakking en vervolgens geleverd onder de merk naam Blije Kip aan o.a. AH en Jumbo. Gebr. van Beek is zeer betrokken bij het welzijn van de kippen en hebben ook regelmatig contact met dierenbeschermings organisatie’s om samen met de legkippenhouders borg te staan voor het welzijn van de hennen.
9 oktober

Dag van de Regio

Afgelopen zaterdag was het de Dag van de Regio; veel bedrijven, musea hadden hun deuren openstaan om te laten zien hoe veelzijdig onze regio is en wat er allemaal gebeurt. Ook wij deden mee aan deze dag. We hebben veel bezoekers mogen ontvangen die een rondleiding kregen op ons bedrijf. Uit de reactie’s blijkt dat het nodig is om te laten zien waar je mee bezig bent: Veel mensen wisten niet dat wij hier biologische kippen houden en al helemaal niet wat er allemaal bij komt kijken.
De kippen vonden de belangstelling reuze intressant en met name de bezoekers op de uitloopsteiger was voor de kippen leuk omdat ze daar volop graan konden pikken die door de bezoekers werd uitgestrooid.
In de winkel hadden we een proeverij waarbij de bezoekers zelf kennis konden maken met de smaak van (h)eerlijke streekproducten. Veel mensen maakten ook gelijk gebruik van de aanbieding die we hadden met onze goed gevulde duurzame boodschappentas met streekproducten.
Wij kijken terug op een geslaagde dag en zien uit naar volgend jaar!
24 septemberJan Dales ontvangt prijs Held van de Smaak

 

Jan Dales uit Loppersum heeft uit handen van de interim voorzitter van de Stichting Streekproducten Groningen Hendrik-Jan Kieft de prijs Groninger Held van de Smaak 2014 ontvangen. Jan Dales ontving deze prijs omdat hij zich inzet om bonen en peulvruchten op een smakelijke manier weer op het menu te plaatsen. Hij doet dit onder andere door zich in te zetten bij het WK Snertkoken en het WK Stamppotkoken.

Jan Dales vertegenwoordigt de provincie Groningen bij de landelijke verkiezing op 27 september. Op www.weekvandesmaak.nl kunt u uw stem uitbrengen op Jan Dales voor de publieksprijs die aan deze verkiezing is verbonden.

De Held van de Smaak verkiezing is onderdeel van de Week van de Smaak die dit jaar wordt gehouden van 27 september tot en met 5 oktober. Tijdens de Week van de Smaak kunt u genieten van smakelijke activiteiten met lekkere, eerlijke en duurzame ingrediënten. Producenten, horecagelegenheden, cateraars en winkels doen mee en organiseren proeverijen, kookdemonstraties, workshops en streekmarkten. U kunt bijvoorbeeld zelf uw appels plukken, een rondleiding volgen over een boerenbedrijf of kennismaken met het oergraan spelt.

Informatie over de Held van de Smaak en de Week van de Smaak kan worden verkregen bij de Regiocoördinator van de provincie Groningen, Elles Bulder via 0597-593464 of info@ellesbulder.com, of op www.weekvandesmaak.nl.

In het kader van de Week van de Smaak hebben we als Plattelandswinkels Groningen een mooie aanbieding: Een duurzame tas vol met (h)eerlijke producten ter waarde van € 12,50 voor maar € 9,95. Zie voor meer info op de pagina aanbieding.
15 september

Uitloop weer op orde

Vandaag hebben we de uitloop van de kippen aangepakt: Kippen willen graag een stofbad nemen en dit resulteerd dan in kuilen die steeds groter worden. Bij (langdurige) regenval blijft hier water in staan en wordt het een grote smeerboel. Daarom hebben we vandaag wat grond laten aanvoeren en met een shovel hebben we de uitloop weer vlak gemaakt. Het was door het mooie weer van de afgelopen dagen mooi opgedroogt en deze kans hebben we benut. De uitloop direct bij de stal ziet er nu weer netjes uit maar we hebben niet de illusie dat dit lang zo blijft: Er zullen spoedig weer nieuwe kuilen worden gegraven door de dames.
21 augusus

Eerste appels van nieuwe oogst

Deze week hebben we in onze plattelandswinkel een aanbieding met de Delcorf zomer appel. Dit is een heerlijke fris zure appel met een vollesmaak en een heerlijke ‘bite’. Delcorf de het eerste appelras van de nieuwe oogst die rijp is. Fruitbedrijf Bosschaart te Noordbroek teelt oa. dit ras en is vorige week begonnen met het plukken. Dit is ruim 3 weken eerder dan vorig jaar. Dit komt door het vroege voorjaar en het mooie weer afgelopen zomer. De aanbieding geldt voor deze week:
2 kg voor maar € 1,95!
11 augustus

Welkomst-Bord  

Onlangs is door BioNext het officiële ‘Welkomst-Bord’ van Lekker naar de Boer geplaatst bij ons biologisch leghennenbedrijf. Vanaf nu wordt zichtbaar gemaakt dat ons bedrijf het hele jaar door open is voor publiek.

Steeds meer mensen ontdekken de smaak en kwaliteit van biologische producten. Veel van hen zijn alleen nog nooit op een biologische boerderij geweest. Met het Welkomst-Bord op ons bedrijf willen wij voorbijgangers erop wijzen dat er gedurende het jaar allerlei activiteiten zijn om meer te leren over biologisch landbouw. Bezoekers zijn welkom om een kijkje te nemen en wij kunnen u alles vertellen over biologische landbouw.

 

Boeren en tuinders in de biologische sector werken zo natuurlijk mogelijk en laten graag zien welke voordelen dat heeft voor de smaak van de producten, de biodiversiteit op het land en het welzijn van dieren. Voor het runnen van een biologische boerderij is heel veel vakmanschap vereist. Door consumenten op deze manier uit te nodigen hopen wij vragen over biologisch te kunnen beantwoorden en het grote publiek te informeren over de toegevoegde waarde.

 

Niet alleen ons biologisch leghennenbedrijf doet mee aan deze campagne. Er komen maar liefst 50 biologische boerenbedrijven in Nederland die het hele jaar door geopend zijn voor publiek. Deze bedrijven zijn duidelijk herkenbaar vanaf de weg door de ‘Welkomst-borden’.

 

 10 juli

Jonge poes

Onze kippen doen het nog steeds goed. We hebben nog weinig zeer warme dagen achter elkaar gehad dus ze hebben nog geen last gehad van de warmte. Met regelmatig een bui vinden ze het heerlijk om naar buiten te gaan.
Vorige week is ons legertje aan muizen vangers uitgebreid met een jonge aanwinst: Er zat een jonge poes in het land, moeders en broerjes of zusjes waren nergens te bekennen. We hebben het beestje meegenomen in huis en laten controleren door de dierenarts. Die schatte de leeftijd op ruim  weken en verder alles gezond. Echter na een week bij ons in huis blijkt dat Lola (zo hebben we haar genoemd) doof is. Ze hoort niets en doet alles met haar overige zintuigen. En die zijn zeer goed ontwikkeld. Ze groeit goed en ook de andere poezen beginnen haar nu te accepteren.
We gaan ervan uit dat Lola zich goed kan redden straks en hopen dat ze veel muizen gaat vangen.
Deze week hebben we volop kersen in de winkel. De kersen worden geteeld door Gerrit en Cornelia Bosschaart van de Fruitgaard te Noordbroek. Dus echte Groningse kersen!
15 juni

Open Dag ‘Lekker naar de boer’

Zaterdag 21 juni as. bent u van harte welkom op onze Open Dag. Wij doen mee aan de landelijke opendagen op biologische bedrijven. Op deze dag krijgt u een rondleiding over ons leghennenbedrijf met uitleg over alle faccetten van het bedrijf: kijken bij de kippen, eieren verzamelen, een filmpje over het sorteren van eieren etc. Ook voor de kinderen is er van alles te doen: rijden op de skelters, schommelen, klimmen, kippen voeren en natuurlijk de geiten, koeien en paarden aaien.
Ook voor de inwendige mens zal er worden gezorgd. Voor meer info over de Open Dagen zie www. lekkernaardeboer.nl .
5 juni

Pinkster aanbieding

Deze week hebben we als Plattelandswinkels een aanbieding met de zomerkoninkjes.
(H)eerlijke aardbeien van groente en aardbeien teler Geert Krops uit Mussel. Een bakje van 500g Zomerkoninkjes voor maar € 2,00!
30 mei

Nieuwe aardappelen

Ja we hebben ze weer; nieuwe aardappelen oogst 2014 van het lekkere ras Parel.
Dankzij de inspanningen van teler Geert Krops die heel vroeg de aardappelen heeft gepoot en ook natuurlijk door het uitzonderlijke mooie voorjaar, zijn de eerste aardappelen deze week geoogst. Uiteraard met de hand om de kwaliteit te waarborgen. Deze lekkere aardappel is nu in onze winkel verkrijgbaar!
15 mei

Zomer koninkjes

Hoewel het weer de afgelopen dagen meer leek op herfst dan op zomer hebben vanaf vandaag weer aardbeien in onze winkel. Met zorg geteeld en geplukt door Geert Krops uit Mussel. Deze aardbeien komen uit een tunnelkas. Dat wil zeggen dat deze kas niet verwarmd wordt maar deze aardbeienplanten ontwikkelen zich sneller omdat ze in de beschutting van een kas staan. In deze kas staan de planten op stellingen en niet op de grond. Het voordeel is dat de planten nog meer kunnen profiteren van de warmte omdat het laag bij de grond altijd kouder is. Verder is het plukken makkelijker omdat dat gewoon staand kan worden gedaan.
Deze week dus voor het eerst in onze winkel.
Tip: eierkoek met aardbeien en slagroom!!
7 mei

Een maatje

Deze week hebben we een nieuwe koe gekregen als maatje voor onze eigen koe. Na het vertrek van de stier had ze heimwee en bleef loeien. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een maatje en die hebben we gevonden. Ze is bijna een jaar oud en de beide dames zijn al aan elkaar gewend en tevreden.
Deze week hebben we een moederdag aanbieding. (h) eerlijke asperges van Grol uit Tripscompagnie: 1 kg voor € 5,95 geschild. Ook hebben we ze vacuumverpakt en per pakje eveneens € 5,95. Nieuw deze week zijn asperge puntjes voor bv. in de soep. I kg voor € 2,=.
2 mei

Heerlijk buiten

Vorig weekend is onze koe voor het eerst weer naar buiten gegaan. De temperaturen zijn goed en er was voldoende gras gegroeid. Een paar dagen hiervoor is de andere koe opgehaald. Ze hebben lange tijd samen doorgebracht maar de stier kreeg vanwege zijn leeftijd nu wat manlijke en dominate trekjes en daarom is hij opgehaald. Onze koe vind dit niet leuk en laat dit ook duidelijk blijken; ze loeit regelmatig. Normaal gesproken dan is dit met een paar dagen wel over. We hebben haar daarom ook wat eerder naar buiten gedaan omdat ze dan samen met de geiten is. Echter onze koe blijft volharden in haar loeien. Soms tot vervelends toe. We zoeken nu naar een maatje voor haar. Dit is echter niet makkelijk omdat we wel een koe erbij willen die rustig en aaibaar is. We hopen echter binnen een paar dagen toch gezelschap voor haar gevonden te hebben.
Ons assortiment in de winkel is weer verder uitgebreid: Zoals u heeft kunnen zien verkopen we sinds een aantal weken diverse producten die door mensen van NOVO zijn gemaakt. Oa. cake en taart. De taart gaat vooral op bestelling.
Verder ligt er sinds kort speltbrood in onze winkel. Speltbrood dat gebakken is door bakker Meinds van spelt dat in de provincie Groningen is geteeld. Vervolgens is het door molenaar Mulder Pot uit Kropswolde gemalen. Spelt is een oude graan soort. Omdat het beter verteerbaar is en anders stoffen bevat dan tarwe is er veel vraag naar producten waar spelt in is verwerkt in plaats van tarwe. Doordat het spelt door akkerbouwers in onze provincie wordt verbouwd en vervolgens ook hier wordt gemalen en verwerkt tot brood, kunnen we de transport kosten beperken wat weer een stukje duurzaamheid geeft.
Als laatste kunnen we melden dat ook ons assortiment ijs is gewijzigd. Via contacten die we hebben opgedaan op de Biovak (een vakbeurs voor biologische producenten) zijn we in contact gekomen met de familie Mul die een biologisch melkveebedrijf runnen in Echten in Drenthe. Zij verwerken een deel van de melk tot biologisch ijs onder de naam Sonneclear. Wij hebben het ijs geproefd op de biovak en vonden het zeer lekker. Mede daarom is dit lekkere ijs nu ook bij ons verkrijgbaar. Er zijn 2 soorten: roomijs en sorbetijs. En dan in allerlei verschillende smaken. Een deel hiervan is ook lactose vrij. De eerste reacties van onze klanten zijn positief. Door het mooie weer van afgelopen weken zijn er al veel ijsjes gegeten.
17 april

Paas eieren

Pasen en eieren horen bij elkaar. Er zijn verschillende ideen over hoe dit zo is gekomen. Een daarvan is dat een ei staat als symbool voor nieuw leven en Pasen is in die traditie ook het begin van een nieuwe seizoen. Ook de paasvuren zijn onderdeel van deze traditie. Met Pasen worden er altijd wat meer eieren gegeten dan normaal. Daarom hebben de Plattelandswinkels voor deze week de scharrel eieren en de biologische eieren in de aanbieding. Zie hiervoor de pagina aanbiedingen.

 

27 maart

Fruitsappen

Deze week staan de fruitsappen in de schijnwerpers. De fruitsappen worden gemaakt van fruit dat geteeld wordt door fruitbedrijf Bosschaart in Noordbroek (www.fruitgaard.nl). Het fruit wordt nadat het geplukt is deels verwerkt in hun eigen verwerkingskeuken tot heerlijke gezonde fruitsappen. Dit zijn sappen zonder toevoegingen dus puur natuur! Door de combinatie van verschillende fruitsoorten in de sappen krijgt elke sap zijn eigen smaak. Nu extra voordelig te proberen: 2 flessen fruitsap voor maar € 3,99!
20 maart

Eierkoeken

Naast de violen die deze week in de aanbieding zijn hebben we een nieuw product in ons assortiment: Eierkoeken gemaakt van onze eigen biologische eieren. Bakker Meinds uit Onstwedde heeft die op ambachtelijke wijze volgens traditioneel recept gebakken. We hebben ze in 2 soorten: de gewone eierkoek en de eierkoek gemaakt met speltmeel. Ter introductie voor een scherpe prijs: € 3,85 per zak respectievelijk € 4,00 per zak.
14 maart

Violen

Deze week in de aanbieding in onze boerderijwinkel een volle bak mooie violen uit de volle grond. Deze violen zijn door mts Jansen in Sellingen gekweekt. Dus in de volle Westerwoldse grond. Dit betekent dat deze violen veel sterker zijn dan de kas gekweekte violen en dus meer weestand hebben tegen het soms grillige en gure voorjaars weer. Voor € 3,50 per bak heeft een mooie voorjaarsbloeiers in tuin of terras!
6 maart

Al voorjaar?

Na een weekje echt winterweer kunnen we nu genieten van het mooie lente weer. De koeien en de geiten voelen dit ook en willen weer graag naar buiten. De geiten doen we daarom overdag een paar uur naar buiten. De koeien moeten echter nog even wachten; er staat nog te weinig gras wat ze kunnen eten.
Ook de kippen vinden dit heerlijk weer. Vooral als er weinig wind staat dan komen er steeds meer naar buiten en gaan ze ook steeds verder van de stal af. Omdat de bomen in de windsingel nog geen blaadjes hebben is er weinig beschutting. De roofvogels maken daar dankbaar gebruik van. We zijn hierdoor de afgelopen 2 weken 7 kippen kwijtgeraakt. We hebben inmiddels ‘vogel verschikkers’ neergezet en opgehangen in de hoop dat de roofvogels nu wegblijven. Het lijkt te werken.
20 februari

Winkel aanbieding

Deze week hebben we een aanbieding met prei: 2 kg voor € 1,25. De prei is geteeld door mts Jansen uit Sellingen. Dus met recht een streekproduct. Is gisteren geoogst dus kan niet verser.
Verder hebben we deze week volop dubbeldooiers: Bij het opgang komen van de eiproductie van een leghen, wil het nogal eens voorkomen dat er 2 dooiers in plaats van 1 in de eileider terecht komen. Dit betekent dat er dan meer eiwit wordt geproduceerd en daarom heen een veel grotere eischaal. De leghen legt dan een ei dat veel groter is dan normaal op deze leeftijd. Dus bent u liefhebber van een dubbeldooier? Deze week volop verkrijgbaar.
7 februari

Eerste Eitjes

De eerste eitjes zijn inmiddels gelegd. Deze eitjew worden ook wel ‘henne eitjes’ genoemd: De eerste eitjes die een hen legt. Ze zijn fors kleiner dan normale eieren. Henne eitjes wegen ca 45g en een normaal gemiddeld ei weegt ongeveer 62g. Toch hebben we ook al divers grote eieren geraapd. Dit zijn dubbeldooiers. In deze eieren zit niet 1 maar 2 dooiers. Dit komt omdat het legapparaat van de hennen zich nog moet reguleren en er in het begin daarom soms 2 dooiers tegelijk in de eileider ‘springen’.
Sinds afgelopen zaterdag kunnen de hennen ook naar buiten. De eerste dagen moesten ze echt nog even de kat uit de boom kijken en kwamen er maar een paar buiten de stal. Dankzij het rustige weer van de afgelopen dagen liepen er elke dag meer hennen buiten. Vandaag is het slecht weer en daarom willen de dames vandaag slecht naar buiten. Geef ze eens ongelijk.
Verder doen de hennen het goed: ze gaan ’s avonds allemaal naar binnen en op stok. Daar hoeven we ze niet meer bij te helpen. Ook leggen ze bijna alle eieren in de legnesten; we vinden nog maar een paar eitjes op de gr0nd. Ze aten de afgelopen weken eigenlijk niet voldoende maar de laatste dagen proberen ze dit in te halen en dat is alleen maar goed.

16 januari

Nieuwe kippen

Vorige week is de stal weer volgekomen met nieuwe kippen. De weken daarvoor zijn we druk geweest met de mest uit de stal halen en schoonmaken. De mest is afgevoerd naar een biologische akkerbouwer: Hiermee wordt de kringloop weer gesloten; de akkerbouwer verbouwt oa. graan wat weer als grondstof wordt gebruikt voor het voer van onze kippen. De nieuwe kippen moeten eerst nog wat wennen aan hun nieuwe omgeving. Ze leggen nog geen eieren (op een enkel eerste eitje na) en kunnen dus volop hun nieuwe omgeving ontdekken. Door ze elke week een beetje langer licht te geven wordt de ontwikkeling van de hennen positief beinvloed en zullen ze uiteindelijk een ei gaan leggen. Het is de bedoeling dat ze dit ei in het legnest gaan leggen en wij kunnen dit bevorderen door zeer regelmatig in de stal te zijn en controle rondjes te lopen. Hierdoor zien we de eieren die niet in het legnest gelegd zijn maar op de grond direct en deze rapen we dan op. De hennen worden dan niet gestimuleerd om er een nieuw ei bij te leggen. Verder kan een hen niet rustig zitten als wij elke keer door de stal lopen dus zij gaat opzoek naar een rustige donkere plek en dat is het legnest. Wat verder zeer belangrijk is, is dat alle hennen ’s avonds op stok gaan: Er mogen geen kippen op de grond blijven zitten. Daarmee wordt de kans op ‘buitennest eieren’ ook kleiner. De eerste paar avonden zijn we hier druk mee geweest om alle hennen op stok te krijgen maar nu gaat het vanzelf. Als de hoofdverlichting uit gaat dan brandt de nachtverlichting nog en dan gaan ze de zitstokken opzoeken.
We hopen dat we volgende week de eerste eitjes in onze winkel hebben liggen.

19 december

Uitslag decemberactie

Afgelopen weken hadden de Plattelandswinkels; Krops te Mussel, Fruitbedrijf Bosschaart te Noordbroek en Leghennenbedrijf Kieft-Elzinga te Winschoten een december actie: Elke klant maakte door het invullen van een bon, kans op een kerstpakket vol met (h)eerlijke streekproducten ter waarde van € 50,00. De gelukkige winnaar is de familie Teelken-Bodde uit Vlagtwedde. Zij namen gisteren in de winkel van Geert Krops de prachtige oogstmand in ontvangst.

Deze week hebben we een actie met goudreinet en stoofperen: Van elk een kilo samen voor maar € 1,99.

17 december

Openingstijden rondom de feestdagen.

Vanwege de feestdagen hebben we afwijkende openingstijden:

maandag 23/12        10.00 – 18.00u

dinsdag   24/12         10.00 – 16.00u

vrijdag    27/12          gesloten

zaterdag 28/12          10.00 – 16.00u

maandag 30/12         10.00 – 18.00u

dinsdag   31/12          10.00 – 16.00u

 

Donderdag 02/01, vrijdag 03/01 en zaterdag 04/01 zijn wij gesloten.

 

 

28 november

Sinterklaas actie

Alleen deze week speciaal voor het paard van Sinterklaas hebben we winterpeen in de aanbieding: 2 kg voor maar € 0,99.

 

14 november

Actie’s!

Deze week hebben we een aanbieding met herfstgroenten in onze winkel: 1 stronk boerenkool en 1 stronk spruiten voor maar € 1,50! Daarnaast hebben we in alle deelnemende Plattelandswinkels een decemberactie en maakt u kans op een mand vol met (h)eerlijke streekproducten. U hoeft hiervoor alleen maar een bon in de te vullen. Uit alle bonnen wordt dan een winnaar getrokken. Deze actie loopt van 15 november tot 15 december.

 

7 november

Vee op stal

Afgelopen zaterdag zijn de geiten en de koeien weer op stal gekomen. Nu het weer is omgeslagen werd het ook tijd dat ze binnen kwamen. De geiten liepen vanzelf naar binnen. Zij weten de weg ondertussen zelf te vinden. De 2 witte geiten, Aaltje en Lotje zitten samen in een hok en de 2 bonte geiten ook samen. Ze kunnen niet allemaal in 1 hok omdat ze dan ruzie maken. De koeien onder dak maken verliep iets minder snel. Maar uiteindelijk zijn ook zij op stal gekomen. Klaartje is niet meer bij ons. Zij is verkocht: We konden haar niet langer houden omdat ze niets van haar kalfje wou weten afgelopen zomer. Luky staat nu samen met een stiertje in het hok. Het stiertje gaat over een tijdje ook weg, hij is als loge bij ons.

Storm schade

Ook wij hebben last gehad van de storm. In het dak van de boerderij zaten een divers gaten omdat er dakpannen vanaf waren gewaaid. De dag na de storm heeft de aannemer deze schade gelijk verholpen. Verder waren er een aantal grote takken van de bomen gewaaid. Omdat een aantal nog gevaarlijk aan de boom hingen is de hovenier woensdags langs geweest met een hoogwerker om deze takken te verwijderen. Tenslotte zijn onze speeltoestellen voor de kinderen kapot gewaaid: ondanks een stevige verankering met oa. zware gewichten, is de trampoline door de wind meegenomen en terecht gekomen op het land van de buren. We hopen dat we hem weer kunnen repareren. Ook het klimtoestel is kapotgewaaid. Deze is echter niet meer te herstellen. Komend voorjaar zullen we een nieuw klimtoestel installeren.

 

24 oktober

Wintergroenten

Hoewel het weer ons anders doet geloven zijn we toch al bijna aan het eind van oktober. Dit betekend dat we weer volop wintergroenten in onze winkel hebben. De smaak van de groenten komt het best tot zijn recht door zo min mogelijke bewerkingen vooraf: Dus pas snijden en schoonmaken als de groente ook echt wordt bereid om te eten. Daarom verkopen wij de boerenkool bijvoorbeeld als stronk. Dus niet gestroopt en gesneden maar volledig in tact gelaten. Wij adviseren om pas bij de bereiding de bladeren van de boerenkool te stroopen en vervolgens te snijden. Net zoals als moeder en oma vroeger deden. Dan krijg je de ouderwetse smaak weer terug. Dit geldt het zelfde voor de spruiten. Deze verkopen we ook als stam: dus de spruiten zijn nog niet geplukt maar zitten nog aan de stam vast. De spruiten blijven dan lang vers en ook pas plukken om het moment van bereiden. Naast de spruiten en de boerenkool verkopen we ook zuurkool uit vat en snijbonen uit zout. Deze manier van bewaren van groenten stamt nog uit de tijd dat er nog geen diepvriezers waren. Door de conservering door zuur of zout krijgen de groenten de autenthieke smaak van vroeger.

 

4 Oktober

Dierendag

Vandaag is het Dierendag. Menig huisdier zal vandaag extra verwend worden. Onze kippen worden vandaag niet extra verwend: Ze hebben het elke dat al zeer naar hun zin. Een kip kan dat niet duidelijk laten merken door bijvoorbeeld net zo te spinnen als een poes. Dat onze kippen het goed naar de zin hebben blijkt oa. uit het feit dat ze goed in de veren blijven en dat de ze eieren blijven leggen. Hoewel de dames al redelijk op leeftijd zijn (ze zijn nu 71 weken) leggen nog steeds ruim voldoende eieren. Ook de uitval is nog steeds zeer laag. De eikwaliteit wordt wel wat minder. Hoe ouder een kip des te meer moeite heeft zij om voldoende calcium vrij te maken voor de eischaal. We geven dus extra kalk in de vorm van kalksteentjes om het voor de kip zo makkelijk mogelijk te maken om voldoende calcium vrij te maken.

 

24 september

Opendagen

Afgelopen zaterdag hebben we de eerste opendag gehad in het kader van de Opendagen van boeren/telers van Albert Heijn. In dit kader stellen ca 140 boerenbedrijven en tuinders hun bedrijf open voor publiek. De organisatie en verzorging is in handen van AH en dat hebben ze keurig voor elkaar. We mochten afgelopen zaterdag vele nieuwe bezoekers verwelkomen. Ze kregen een rondleiding en uitleg over het biologisch kippen houden. Er werd een foto presentatie gegeven van de route die een ei aflegt van het pluimveebedrijf via het pakstation naar uiteindelijk de winkel van AH. Verder wat er natuurlijk koffie of thee en voor de kinderen limonade. De kinderen konden zich laten schminken en er waren kleurplaten. Verder stonden natuurlijk onze skelters klaar en ook van de trampoline werd druk gebruik gemaakt. De bezoekers werden verder getracteerd op heerlijk hapje die cateraar ’t Stadshuys uit Winschoten van onze biologische eieren hadden gemaakt. Kortom het was een geweldige dag! Als u nu denkt ik heb wat gemist dan kunnen we dat beamen. Maar niet getreurd ook aanstaande zaterdag heeft u nog de gelegenheid om langs te komen. Wederom is ook deze zaterdag een opendag in het kader van de opendagen van AH. U kunt dan gelijk gebruik maken van de smaakvolle aanbieding in onze winkel. Volgende week is de Week van de Smaak en daarom hebben de Plattelandswinkels een aanbieding met allemaal smaakvolle producten uit de regio voor maar € 7,50 bij een normale winkelwaarde van € 10,00. Zie ook onze pagina met aanbieding.

5 september

Nieuwe oogst appels

Deze week voor het eerst de nieuwe oogst appels van dit seizoen. Het zijn Delkorf appels, heerlijk sappig en fris zurig. Geplukt door de fam. Bosschaart uit Noordbroek uit hun boomgaard. Ter introductie hebben we er deze week een aanbieding mee in onze Plattelandswinkel. Zie Aanbiedingen

 

29 augustus

Pruimentijd

Ja het is pruimentijd! Net als de andere producten zijn ook de pruimen wat later rijp dan normaal door het uitzonderlijke voorjaar. Echter nu volop pruimen; heerlijk sappig en zoet. Vers geplukt door de familie Bosschaart uit Noordbroek. (www.fruitgaard.nl)

Ook op het land zijn collega boeren druk in de weer met de oogstwerkzaamheden. Door het mooie weer van de afgelopen dagen is de graanoogst al bijna aan de kant. De granen worden gebruikt als grondstof voor o.a. ons brood en de granen die daar niet voor geschikt zijn worden gebruikt als grondstof voor veevoer. Het bijproduct stro wordt veelal geperst in balen en dit wordt dan gebruikt voor het strooien van de stallen maar ook als afdekkking tegen de vorst in de bloembollenteelt. Wij hebben afgelopen maandag ook ruim 200 pakken stro geperst en opgeladen. Met veel zweet hebben we de pakken op zolder gekregen. Wij gebruiken dit stro voor het instrooien van de stallen van de koeien en de paarden.

Deze week hebben we uitbreiding van onze veestapel gekregen. Er zijn een stierje en een koe bijgekomen in het land bij Klaartje. Ze lopen er nu met z’n drieen. Vooral koe luky is erg aanhankelijk en wil graag geaaid worden.

 

6 augustus

Kersenactie

Komend weekend, 8, 9 en 10 augustus hebben we als Plattelandswinkels in Groningen een actie met kersen. Bij de deelnemende Plattelandswinkel kunt u (h)eerlijke kersen verkrijgen van fruitbedrijf Bosschaart in Noordbroek: speciale aanbieding; 2 bakjes kersen a 500g voor maar € 6,45.

Afgelopen weken hebben we eindelijk echt zomerweer gehad! Wat een mooi weer en wat een warmte. Overdag snik heet en ’s avonds lange zwoele avonden. We hebben er van kunnen genieten. De kippen vinden die brandende zon en die hitte echter maar niets. Kippen kunnen niet zweten en moeten hun overtollige warmte kwijt raken door ademen. Je ziet ze dan ook hijgen en met de vleugels gespreid zitten. Door de warmte eten ze ook minder en drinken meer. Net zoals wij ook doen. Echter door het mindere eten wat ze opnemen gaat de eierproductie ook wat achteruit: Ze werken iets minder hard en geef ze eens ongelijk, wij doen hetzelfde toch??

Vandaag is het al wat minder warm en kunnen ze lekker bijkomen. We verwachten dat de eierproductie wel weer wat bij trekt. Verder hebben de kippen weinig last gehad van de warmte want we hebben geen uitval gehad!!

 

1 juli

Uitbreiding van de veestapel!!

Afgelopen week hebben onze koeien, Betsie en Klaartje gekalfd. Dit is niet geheel zonder problemen gegaan. Maandagmiddag begon Betsie en daarom hebben we beide dames naar binnen gehaald. We wisten dat de kalveren gehaald moesten worden met een keizersnee en daarom de veearts gebeld. De operatie verliep niet geheel vlekkeloos omdat er een interne bloeding ontstond. Uiteindelijk bleek dit niet te stoppen en hebben we Betsie moeten laten inslapen. Het kalf was bij de geboorte levenloos. Door oa. mond-op-mond beademing hebben we het kalf uiteindelijk in leven kunnen houden. Na een uur na de geboorte hebben we het kalf laten drinken en vanaf dat moment heeft hij het goed gedaan. Inderdaad het is een stiertje en heeft de naam Boris gekregen.

Donderdagmorgen was Klaartje aan de beurt. Ook hier een keizersnee en dit is wel goed verlopen. Echter Klaartje heeft geen melk genoeg en het kalf wilde niet drinken. Daarom biest (is de eerste melk na de geboorte) opgehaald bij een collega veehouder. Deze biest is essentieeel voor het kalf in de eerste 24 uur. Omdat het kalf niet wilde drinken hebben we de biest via een sonde gegeven. Vervolgens zijn we vrijdag de hele dag bezig geweest met het leren drinken door het kalf. Met name Marieke en Lydia hebben hier veel tijd in gestoken. Vrijdagavond laat riep Lydia dat het kalf eindelijk begon te drinken! gelukkig. Ook dit kalf is een stiertje en heeft de naam Billy.

Al met al een hectische week waar we met gemengde gevoelens op terug kijken. Zo blijkt maar weer dat we werken met levende have en dat er dus ook van alles mis kan gaan. Klaartje doet het verder goed: De wond geneest goed en ze eet weer volop. Deze week gaat ze weer lekker naar buiten. De kalfjes zullen vooralsnog eerst binnen blijven om verder aan te sterken.

In de winkel hebben we deze 2 weken een flyer actie. We hebben huis-aan-huis flyers laten bezorgen en bij inlevering van deze flyers en bij besteding van 10 euro krijgt men gratis een doosje bio-eieren. We hebben al veel respons gehad en menig nieuwe klant mogen ontvangen. Verder hebben leuke reacties gehad van bezoekers aan de opendag vorige week zaterdag. De rondleiding vond met intressant en leerzaam. Juist daarom doen we ook mee aan deze jaarlijkse landelijke opendagen omdat we dan kunnen laten zien hoe wij met onze kippen omgaan. Overigens staat ons bedrijf elke dag open voor bezoekers middels de kippensteiger onze skybox!

 

 

24 juni

Bezoek van Reintje de Vos!?

Afgelopen week was het dan toch zover. Sinds de kippen buiten lopen hadden we nog geen bezoek gehad van Reintje de Vos. Hoewel er wel meerdere vossen in de buurt zitten waren de kippen tot dusverre nog steeds gevrijwaard van deze vijand. Maar afgelopen vrijdagavond kreeg de vos dan toch een kans. Wij waren druk met de voorbereidingen van de Open dag in het kader van Lekkernaardeboer. We waren oa. bij de steiger in de uitloop bezig. Daarom hadden we het stroom van het schrikdraad uitgezet. Hierop heeft Reintje gewacht en zag zijn kans schoon om tussen de stroomdraden en over het gaas bij de kippen te komen. Op eens was er een geweldig kabaal: De kippen kakelden luid en de kraaien en schooleksters vlogen luid krijsend vlak over de kippen heen. Toen we goed keken zagen we de vos. We zijn er gelijk naar toegerend en hebben de vos kunnen verjagen. Inmiddels had hij al wel 1 kip doodgemaakt. ’s morgens bij de eerste controle van de kippen vonden we nog 2 kippen die een beet van de vos hadden gehad. We hebben ze nog in de ziekenboeg gezet maar ’s avond waren ook deze 2 kippen dood.

Opmerkelijk was de actie van de kraaien en de schooleksters. Net of zij de kippen wilden verdedigen door de vos te willen verjagen. We hadden dit al eerder gezien van de kraaien bij een aanval van een roofvogel. Ook toen hebben zij de roofvogel kunnen verjagen. Gelukkig hebben de kippen geen stress opgelopen van het bezoek van Reintje de Vos maar wij zijn nu nog beter op onze hoede!

De opendag was overigens zeer geslaagd. Het weer viel ondanks de mindere voorspellingen mee en we hebben veel bezoekers mogen ontvangen. Men was zeer geintresseerd in de uitleg die men kreeg tijdens de rondleiding. Vooral het eieren verzamelen vond met leuk. In de winkel kon men onderleiding van onze jongste dochter Lydia kennismaken met ons assortiment biologische zuivel en kaas. Lydia liet verschillende producten proeven wat zeer werd gewaardeerd door de bezoekers.

Wij kijken terug op een zeer geslaagde dag en zijn blij dat wij veel mensen wat meer hebben kunnen vertellen over het biologisch houden van leghennen.

 

17 juni

Welkom op onze opendag!

Zaterdag 22 juni is het dan zover: De opendag van ons biologisch leghennenbedrijf. Niet alleen ons bedrijf zet de staldeuren open; op nog ca 150 biologische bedrijven kunt u een kijkje nemen. Zie voor een volledig overzicht van de deelnemende bedrijven www.lekkernaardeboer.nl. Zaterdag zullen we u een rondleiding geven over het bedrijf. U zult op de steiger in de uitloop kennis kunnen nemen van de vrijheid die onze leghennen buiten in de uitloop hebben. Tevens kunt u de hennen hier zelf voeren! In de skybox zullen we u alle ins en outs vertellen over het leven van onze leghennen in de stal. Daarnaast kunt u een kijkje nemen bij het verzamelen van de eieren.

Ook wordt u van harte uitgenodigd om onze Plattelandswinkel te bezoeken. Daar kunt u kennis maken met de (h)eerlijke smaak van biologische producten. In het bijzonder de zuivelproducten van onze leverancier Karwij uit Rolde.

 

13 juni

Lekker naar de boer

We zijn druk met de voorbereidingen voor ‘Lekker naar de boer’. Dit is een landelijk evenement waarbij biologische boerderijen hun erf openstellen voor de consument om (nader) kennis te maken met de biologische lekkernijen die worden geproduceerd. Wij zullen zaterdag rondleidingen geven en er kan van diverse producten worden geproefd. Kijk voor meer informatie op www.lekkernaardeboer.nl.

6 juni

Zomer

Eindelijk zijn de temperaturen van dien aard dat zowel mens, dier als plant zich lekker voelt. Deze week de 1e snede gras gemaaid en is reeds geoogst. Super kwaliteit en zonder regen binnen gehaald. Het groeiseizoen is ook voor de groenten nu goed begonnen. Deze week hebben we meer zomergroenten: Er is rabarber, snijbiet etc.

De kippen hebben het goed naar de zin; ze blijven goed in de veren zitten en leggen nog steeds goed eieren. Bij de zonneschijn van de afgelopen dagen blijven ze overdag meer binnen en gaan ze vanaf een uur of zes ’s avonds volop naar buiten.

30 mei

Zomerkoninkjes

Ja eindelijk zijn ze er weer!!! Het heeft even geduurd door het koude weer en weinig zonneschijn, maar nu zijn ze er dan bij ons in de winkel: De heerlijke aardbeien van aardbeienkweker Krops uit Mussel. Heerlijk zoet en sappig en vol van smaak! Verder hebben we deze week ook voor het eerst sla in de winkel. Ook een (h)eerlijk streekproduct wat met zorg geteeld wordt door Jos Platen uit Ter Apel.

 

24 mei

Kippen maken lange dagenHet weer is nog niet echt mooi geweest; veel regen en koud. Echter de dagen worden wel langer en daar maken de kippen goed gebruik van. Het licht in de stal gaat om 21.00u uit maar dan zijn alle kippen nog lang niet binnen. Pas als het echt schemer wordt dan gaan de laatste kippen naar binnen. Dit betekent dan we voortdurend de tijdklok voor het de luiken moeten bijstellen. Afgelopen week was ik dit vergeten en toen ik voor de laatste ronde in de stal was, zaten er nog kippen in de wintergarten. Heb ze één voor één naar binnen moeten brengen: omdat het volledig donker was blijven de kippen zitten waar ze zitten.

Door de lage temperaturen komt de nieuwe oogst groenten ook maar langzaam opgang. Deze week hebben we voor het eerst bospeen en bosui. Het is nog wachten op de eerste rabarber en natuurlijk de aardbeien. Er zijn al wel Hollandse aardbeien maar die komen uit de verwarmde kas. Wij krijgen onze aardbeien van Groente Kwekerij Krops. Die teelt de aardbeien in een onverwarmde kas en daarnaast gewoon buiten op stellingen. De smaak van die aardbeien is voller en zoeter. We hopen dat we ze in de eerste week van juni in de winkel hebben.

 

 

 

14 mei

 

Het aspergeseizoen in volle glorie!

Dat we blij worden van de opening van het aspergeseizoen is bekend, maar wat weten we nou echt van het witte goud?

Gezond, lekker en goed voor de lijn
Al in de oudheid, bij de Grieken, Romeinen en Chinezen, werd asperge omschreven als een geneeskrachtig kruid. Met name door de stof asparagine die een gunstige uitwerking kan hebben op een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen. Asperge werkt verder ook bloedzuiverend en kan als vochtafdrijvend middel gebruikt worden bij blaas- en nierfunctiestoornissen.

Slankmaker
Daarnaast wordt beweerd dat asperge slank maakt. Wil je afslanken, eet dan 3x per week asperge! Er is vrijwel geen ander voedingsmiddel bekend, dat zo weinig calorieën bevat, maar tegelijk zoveel belangrijke vitaminen en andere voedingsstoffen bevat.

Schoonste groente
Een belangrijk pluspunt wat je gezondheid ten goede komt, is dat er voor en in het oogstseizoen geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Deze middelen worden pas na het oogstseizoen minimaal ingezet en komen niet direct in aanraking met de asperge.
Mede daardoor staat dit heerlijke seizoensproduct in de top drie van de schoonste groente van Nederland.

Oogst
Aspergetelers oogsten van begin april tot 24 juni, meestal handmatig. Half maart en begin juli wordt er soms ook wel geoogst, maar kleine hoeveelheden. Witte asperges groeien in de grond (aspergebedden), groen en paars boven de grond. Bij wit wordt er meestal zwart/wit folie op de bedden gelegd voor kwaliteit, tegen verkleuring en ter vervroeging van de oogst. Zwart aan de bovenkant, ontvangt de warmte van de zon ter vervroeging en de witte zijde stoot warmte af. De teler kiest afhankelijk van het weer welke zijde boven ligt. Ook wordt er soms transparante folie over de zwart/wit folie gelegd (minitunnels) voor nog meer vervroeging. Bij de oogst wordt de folie opgelicht. Als er een barstje of kopje zichtbaar is, heeft de asperge de juiste lengte en kan geoogst worden.

De asperges worden na de oogst ongeveer 6 uur in koud water gezet om verkleuring en uitdrogen te verkomen. Vervolgens worden de asperges gewassen, op maat gesneden en gesorteerd naar kwaliteit. Steeds vaker zijn asperges ook al geschild verkrijgbaar. Ook bij asperge boerderij Grol in Tripscompagnie kunnen de asperges desgewenst geschild worden. Grol levert o.a. aan de Plattelandswinkels Groningen. De Plattelandswinkels hebben deze week een aanbieding met asperges en eieren.

 

5 mei

De lente is eindelijk begonnen! De natuur begint te ontwaken en ook het gras begint te groeien. Daarom zijn de geiten en de koeien afgelopen week naar buiten gegaan: Wat een feest; dansen en springen in de wei. De koeien iets minder uitbundig dan de geiten omdat beide dames hoog zwanger zijn. In juni verwachten we uitbreiding van de veestapel.

De kippen hebben ook duidelijk meer zin om naar buiten te gaan. Vooral aan het eind van de middag begin van de avond komen ze massaal naar buiten. De zon is dan minder fel en vaak is er dan ook minder wind.

Het aanbod van verse groenten in onze winkel wordt nu ook wat groter. De eerste spinazie is al weer binnen en deze week beginnen we ook met de verkoop van de asperges. Deze worden geteeld bij Grol in Tripscompagnie, zonder kunstgrepen zoals tunnel verwarming of grondverwarming. Gewoon op de originele manier met zwart plastic over de ruggen. De familie Grol is goed uitgerust om de asperge op elk gewenste manier te leveren: Of u ze gewoon onbewerkt wil of geschild en panklaar. Wij verkopen ze bij ons in de winkel geschild en vacuumverpakt of ongeschild en los.

Natuurlijk horen bij asperges eieren, ham en saus. Voor alle ingredienten kunt u bij ons terecht. Alles (h)eerlijk en uit de streek!

 

 

 

4 april

En het is nog steeds koud! Dit betekent dat ook het groente seizoen later begint. Normaal gesproken zaten de eerste plantjes al in de grond maar bij deze kou heeft dat nog geen zin. Ook de asperges en de aardbeien zullen wat later klaar zijn.

Deze week hebben we een aanbieding met de biologische zuivel; zie de pagina ‘aanbieding van de week’. De melk, karnemelk, yogurt etc. worden ambachtelijk gemaakt op zuivelboerderij de Drentse Aa in Rolde. Puur natuur en duurzaam geproduceerd. De melk, karnemelk etc worden per fles verkocht. Op deze flessen zit statiegeld. Ook op deze manier zijn we duurzaam bezig. Voor meer info: http://www.drentseaazuivel.nl/

 

28 maart

Dit weekend is het Pasen en dat betekent dat we de afgelopen tijd erg druk zijn geweest met bestelling van eieren. Gelukkig leggen de kippen goed dus zijn er voldoende eieren beschikbaar. Ondanks de kou van deze week blijven de kippen goed in productie. Wel kun je zien dat ze het niet prettig vinden; de veertjes in de nek laten ze vallen (nek rui) omdat ze deze kou toch wel als stress ervaren. Het was met die harde wind ook wel extreem. In de stal was het zondagmorgen zo koud dat er ijsafzetting op de drinktorens kwam. Men name die harde wind uit het oosten maakte dat de kou overal binnen drong. Laten we hopen dat het de komende dagen wat warmer gaat worden.

Mocht u met de paasdagen geen eieren genoeg hebben dan kunt u altijd bij ons terecht: De eierautomaat is 24 uur per dag 7 dagen in week beschikbaar. Vorige week is de automaat weer in de bolkhut geplaatst na een grondige service beurt. Hij werkt weer als vanouds en accepteert nu ook 2 euro munt stukken.

 

 

14 maart

Hoewel het nog steeds winter is gaan de kippen toch meer naar buiten. Kou deert ze niet echt wel de wind. Daar hebben ze echt een hekel aan. Inmiddels hebben ze de steiger in de uitloop ook ondekt en scharrel er naar hartelust onderdoor. Het heeft even geduurd maar de steiger is nu compleet met bankje en informatiebord. Binnenkort komt er nog een voerautomaat. U kunt dan na inworp van een muntstuk een handje vol graan krijgen waar u zelf de kippen mee kunt voeren. Ook onze 3 paarden vinden de steiger zeer intressant en zullen zeker aandacht voor u hebben als u op onze steiger loopt.

Ook de skybox in de stal in inmiddels helemaal ingericht. Hier kunt u een kijkje nemen in de stal en de overdekte uitloop. Daarnaast vind u er diverse informatie en uitleg. De kippen moeten nog wel een beetje wennen aan de aandacht die ze via de skybox krijgen maar als u als bezoeker eerst even op de deur klopt dan zijn de een en al nieuwsgierigheid.

28 oktober

bouw van de steiger.

Komende week begint aannemer Veerman Bouw uit Zuidwolde met de bouw van de steiger in de uitloop. Vanaf de weg kunt u dan via de steiger in de uitloop komen. Hiermee krijgt u nog meer een indruk van onze kippen in de vrije uitloopruimte. De kippen lopen dan onder u door en kunt u het natuurlijke gedrag van de kippen observeren. Er komt een bankje aan het eind van de steiger en daar vind u dan ook een informatiebord. Wij houden u op de hoogte van de vorderingen.

De eerste nachtvorst is inmiddels geweest en dat betekent dat het tijd is voor de wintergroenten. Deze week hebben we diverse aanbiedingen van boerenkool, spruiten etc. Zowel de boerenkool alsook de spruiten koopt u bij ons op stronk. Dat wil zeggen dat de spruiten nog aan de stam zitten zoals ze ook op de akker groeien. Voordeel hiervan is dat de smaak behouden blijft en dat de spruiten langer houdbaar zijn. De zuurkool komt uit het vat zoals het vroeger ook werd bewaard tijdens de winterperiode. Ook de snijbonen komen uit vat maar dan met zout. Ook hier krijgt u de smaak van vroeger weer terug.

4 oktober

Eerste eitjes

De nieuwe leghennen zijn al aardig gewend aan hun nieuwe omgeving. Afgelopen weekend hebben we de overdekte uitloop open gedaan en die zijn ze nu aan het verkennen; eerst nog wat onwennig maar als we graan strooien dan komen er steeds meer nieuwsgierig kijken en scharrelen. De eerste eitjes zijn inmiddels ook gelegd. natuurlijk wel klein maar ze smaken daarom des te lekkerder. Ondanks dat deze eerste eitjes zo klein zijn zitten er bij een aantal toch nog 2 dooiers in! Voor de fijnproevers bieden we deze eerste eitjes in onze winkel voor een klein prijsje aan: 50 cent voor 10 eitjes!

21 september

Nieuwe kippen

Gisteren hebben wij onze nieuwe kippen in de stal ontvangen. Na 4 weken van schoonmaken en weer opbouwen was het gisteren zover dat we de stal weer vol hebben. Hadden we de vorige ronde witte kippen met bruine eieren; nu hebben we bruine kippen: Lohman Lite. De eerste week zullen ze nog niet buiten komen. We laten ze eerst wennen aan hun nieuwe omgeving. Zodra de kippen beginnen met leggen dan gaan ze ook naar buiten.

De tijd dat we leeg stonden hebben we tevens benut om voor in de stal een zgn. Skybox te maken: een ruimte die van buiten te betreden is en vanwaar u een prachtig zicht hebt op de kippen in de stal en de wintergarten. De komende weken zullen we in de uitloop nog een steiger bouwen vanwaar u vanaf de weg de uitloop in kunt lopen.

10 juli

Vakantie

Vanaf 2 augustus tot en met 11 augustus zijn wij met vakantie en is de winkel gesloten. Verse eitjes kunt echter wel alle dagen verkrijgen via de eierautomaat. Vanaf donderdag 16 augustus zijn wij weer open en bent u van harte welkom in onze winkel.

9 juni

Lekker naar de Boer

Op zaterdag 23 juni as. doen wij mee met de opendagen van biologische bedrijven als een van de 150 bedrijven in Nederland. Graag verwelkomen wij u bij ons op het erf om u alles te vertellen over onze biologische bedrijfsvoering.

30 april

Ruimere openingstijden

Vanaf 10 mei as. zijn onze openingstijden alsvolgt:

donderdagmiddag van 13.30-18.00u

vrijdag van 10.00 – 18.00u

zaterdag van 10.00 – 16.00u

Hiermee hopen we u nog beter van dienst te kunnen zijn. Deze openingstijden willen we gedurende de zomermaanden zo houden. Daarmee voorkomen we dat u wellicht te lang moet wachten voordat u geholpen wordt.

Dit weekend zijn onze dieren allemaal naar buiten gegaan: De koeien hadden er eerst wel even moeite mee om uit de stal te komen maar toen ze eenmaal buiten waren was er geen houden meer aan! Ze zijn gelijk gewend en vinden het best om weer buiten te zijn. Ook de geiten staan weer in de wei. Zij hadden er geen moeite mee om naar buiten te gaan: ze hadden het al door omdat de koeien ze voor gingen. Nu maar hopen dat het de komende dagen niet te slecht weer wordt.

16 april

Eerste voorjaars groenten

Buiten wil het nog niet echt vlotten met het mooie warme voorjaars weer. Toch zijn de eerste voorjaars groenten al weer klaar: Verse spinazie, de eerste krielaardappelen en natuurlijk de asperges. Vanaf deze week volop verkrijgbaar in onze winkel. Zie voor aanbiedingen elders op deze website.

19 maart

Geen eieren met Pasen?

In divere media is melding gemaakt van het feit dat er met Pasen geen eieren meer te koop zouden zijn. Wij kunnen u echter verzekeren dat wij voldoende eieren in de winkel en de eierautomaat hebben. Wilt u verzekerd zijn van een lekker vers eitje bij uw Paasmaaltijd, bezoek dan onze winkel of onze eierautomaat! Ook voor andere lekkere (vers) producten voor Pasen kunt u zeker terecht in onze Plattelandswinkel.

14 maart

Voorjaar breekt aan

Het mooie weer komt er weer aan. De kippen hebben dit ook in de gaten en lopen nu weer meer buiten als enige tijd geleden toen het koud en nat was. In de strenge vorst periode zijn de kippen niet buiten geweest: het was te koud en we konden maar amper de temperatuur in de stal boven de vorstgrens houden. De kippen hebben hier wel iets onder geleden. Ondanks dat ze veel meer hebben voer hebben opgenomen is de conditie wel iets verminderd. Dit is niet tenkoste gegaan van de eieren die ze produceren, deze is nog steeds zeer goed, maar tenkoste van het gewicht en het verenkleed. U kunt zien dat het verenkleed meer is gesleten: hier en daar wat kale plekken. De hennen hebben dus minder om zich zelf gedacht en te veel aan de eieren. We hopen dat nu het weer wat beter wordt en ook de temperaturen wat hoger dat ze het verenpak nog kunnen herstellen.

De hennen zijn inmiddels goede vriendjes geworden met de onze twee paarden: Landoline, het donkere paard, heeft regelmatig 2 kippen op haar rug die daar wel lekker zitten. Ze blijven zelfs zitten als Landoline samen met Merle het land in loopt. Mooi gezicht!

12 juni

Uitbreiding stal

Zoals u al heeft kunnen zien zijn we reeds begonnen met het verbouwen van de kippenschuur: Er komt een overdekte uitloop bij de stal aan; een zo genaamde ‘Wintergarten’. In deze overdekte uitloop kunnen onze hennen dan stofbaden en scharrelen. Waarom deze uitbreiding zult u vragen. Nou we gaan over van een gangbare productie methode naar een biologische houderij. Dit wil zeggen dat we gaan voldoen aan de eisen voor het houden van biologische kippen. De belangrijkste eisen hiervoor zijn dat de snavels van de kippen niet behandeld mogen zijn, ze biologisch voer krijgen en de beschikking hebben over meer ruimte in de stal. En natuurlijk dat ze naar buiten mogen. Vanaf begin augustus kunt u dus weer kippen buiten zien lopen. Vanaf dan hebben we dus biologische eieren in onze winkel liggen en natuurlijk ook in onze eierautomaat.

13 mei

Kalf geboren

Op 9 mei is onze veestapel uitgebreid met een kalfje. Onze koe Betsie is middels een keizersnee bevallen van een mooi kalfje die we de naam Klaartje gegeven hebben. Betsie en klaartje maken het goed. Ze blijven nog even een paar weken binnen om aan te sterken. Als ze beide wat meer weerstand hebben gaan ze naar buiten. Komt gerust kijken.

16 april

Nieuw teeltseizoen begonnen

Met het mooie voorjaarsweer van de afgelopen weken is ook het nieuwe teeltseizoen weer begonnen. Onze collega boeren/tuinders hebben de eerste nieuwe producten al geoogst. Zo kunt u bij ons in de winkel vanaf heden weer verse spinazie en rabarber vinden. Ook de eerste asperges zijn alweer gestoken: U kunt ze bij ons in de winkel geschild of ongeschild verkrijgen. Daar naast hebben we ook ham, saus en natuurlijk eieren. Kortom alle ingredienten voor een heerlijke maaltijd.

22 september

Actie Plattelandswinkels

Deze week is het de Week van de Smaak®. De Week van de Smaak is dé ontdekkingstocht naar pure producten en culinaire authenticiteit. Natuurlijk willen de Plattelandswinkels u laten proeven van de eerlijke smaken  die zij produceren. Daarom hebben ze deze week op vanaf donderdag 23 september tot en met zaterdag 25 september een actie. Voor € 5,– is er voor elke klant een tas met overheerlijke groenten en fruit. Voor informatie over de Plattelandswinkels en deze actie kunt u terecht op www.plattelandswinkels.com.

Verder bent u welkom in alle Plattelandswinkels. Ieder heeft zijn eigen product, van aardbeien, verse groente, scharreleieren, vaste planten, Anthuriums tot (h)eerlijk vers fruit.

augustus 2010

Wie wordt de Held van 2010?

Klik hier en stem vandaag nog op jouw Held! De finalist met de meeste stemmen wordt beloond met de publieksprijs bij de officiële opening van de Week van de Smaak.
Ieder jaar organiseert de Week van de Smaak de Helden van de Smaak® verkiezing. Een Held van de Smaak is iemand die zich bijzonder verdienstelijk maakt voor de ontwikkeling of het behoud van lekkere, ambachtelijke, natuurzuivere en streekgebonden producten. Een Held van de Smaak is een voorloper op zijn of haar vakgebied, een pionier in de sector. Vaak treden de helden op de voorgrond, maar even zo vaak werken ze achter de schermen aan mooie en smaakvolle producten; bij voorkeur seizoensgebonden en in ieder geval verantwoord geproduceerd. Benieuwd wie al eens Held van de Smaak geweest zijn? Kijk dan in de ‘Hall of fame’.
Thema: smaakfruit
Het thema van de verkiezing 2010 is ‘smaakfruit’. Hieronder verstaan wij heerlijke op smaak geselecteerde en geteelde aardbeien, rijp geoogste appels, streekeigen pruimensoorten, de lekkerste kersen, hoogstamfruit en oude rassen, overheerlijke biologische frambozen, bessen en ander zachtfruit, maar ook initiatieven om burgers in contact te brengen met de teelt en verwerking van het fruit, zelfpluktuinen, educatieprojecten voor scholieren, fruitabonnementen etc. En natuurlijk besteden we aandacht aan de onmisbare rol van de (honing)bij.
Voorrondes en landelijke finale
In juni zijn provinciale voorrondes gehouden. Deze zijn georganiseerd door onze regiocoördinatoren. De 12 provinciale winnaars zitten nu in de landelijke finale. Tijdens de opening van de Week van de Smaak maakt de jury de winnaars bekend. Via deze website kunt u ook meedoen stem hier voor de Publieksprijs 2010.

10 juni 2010

5 jarig Lustrum Plattelandswinkels Groningen De Plattelandswinkels Groningen bestaan 5 jaar.  Om dit te vieren kan het publiek op 24, 25 en 26 juni bij Plattelandswinkel Krops in Mussel en bij Plattelandswinkel Kieft in Winschoten kennismaken met de smaak van vijf (h)eerlijke, verse producten van eigen bedrijf.  Supervers en vertrouwd

Bij het initiatief Plattelandswinkels Groningen zijn inmiddels 12 boeren aangesloten die zich bezig houden met de productie en verkoop van streekproducten. Deelnemer Hendrik-Jan Kieft: “ onze streekproducten zijn supervers omdat ze direct vanaf het land in onze winkels worden verkocht. De klant weet bovendien welke boer het product maakt. Dat schept vertrouwen”.

Vijf smaken van eigen bedrijf

Ter gelegenheid van het 5 jarig lustrum hebben Plattelandswinkel Kieft en Plattelandswinkel Krops een voordelig pakket van vijf smaken van eigen bedrijf samengesteld. Het publiek kan voor €5 kennismaken met: 1 doosje aardbeien (500 gram), 1kg appels, een bloemkool, een spitskool en een doosje scharreleieren (10 stuks).

Plattelandswinkels

Plattelandswinkels Groningen zijn winkels bij de boer en tuinder op het erf. Ze bieden een breed assortiment producten van het eigen bedrijf en collega bedrijven. Plattelandswinkels Groningen wil de leefbaarheid van het Groningse platteland vergroten en de burger betrekken bij het landschap, de boerderij en haar producten.

31 maart 2010

Verkoop automaat eierenNieuw in Oost-Groningen (persbericht)

Bij het leghennenbedrijf van de familie Kieft aan de Oogstweg 2 te Winschoten, staat sinds kort een verkoop automaat voor eieren. Verkoop van kakel verse eieren via een automaat is uniek voor Oost-Groningen.  Pasen en eieren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om de consument ook buiten de openingstijden van de plattelandswinkel van verse eieren te voorzien, heeft de familie Kieft een verkoop automaat voor eieren geplaatst. Elke dag wordt de automaat gevuld met eieren die ’s morgens zijn gelegd door de scharrelkippen op het bedrijf. Daarbij is er keus tussen diverse gewichtsklassen.Voordeel van het kopen van eieren rechtstreeks bij het legkippenbedrijf is voor al de versheid van de eieren. Een kakel vers eitje heeft vooral een lekkere smaak. Juist daarom weten veel klanten de plattelandswinkel van de fam.Kieft al te vinden. De kippen scharrelen rond in de stal en zitten dus niet opgesloten in kleine kooitjes! Daarnaast kunnen ze lekker badderen in een stofbad. In het midden van de stal staan de legnesten waar ze iedere dag rustig uw verse eitje kunnen leggen. Daarnaast heeft de familie Kieft een plattelandswinkel in de boerderij. Naast de eieren is hier een uitgebreid assortiment (h)eerlijke en verse streekproducten te vinden met onder anderen groente,  dagverse zuivel, boerenkaas en scharrelvlees. De producten komen voornamelijk van boeren uit Oost-Groningen die een samenwerkingsverband hebben onder de naam Plattelandswinkel Groningen. Voor meer informatie kunt u terecht op de website: www.kippenkieft.nl.De winkel is geopend op donderdag en vrijdag middag vanaf half 2 en zaterdag vanaf 10 uur. 16 oktober 2009 Wintergroenten

De eerste nachtvorst van dit seizoen hebben we weer gehad. Dit betekent de start van de (h)eerlijke wintergroenten. Vanaf deze week dan ook volop verkrijgbaar: Boerenkool op stronk, spruiten op stam, winterwortelen en natuurlijk prei. Verder is nu ook de tijd weer aangebroken van het lekker koken van óuderwetse’gerechten. (bijna) alle ingredienten hiervoor kunt u bij ons in de winkel vinden. Zoals pronkebonen, spliterwten en capucijners. Maar ook stoofpeertjes! Weet u niet meer hoe u deze gerechten klaar maakt? Geen nood wij leveren u er de recepten bij.

10 juli 2009 Kersen onder een dakje

Plattelandswinkel en Fruitbedrijf Bosschaart is één van de Plattelandswinkels in Oost Groningen. Gerrit en Cornelia Bosschaart telen op hun bedrijf diverse kersen, pruimen, appels en peren soorten. De kersenoogst is begin juli op gang gekomen. Dit jaar hebben de kersen voor het eerst een dak boven hun hoofd. Om als het veel mocht regenen, de kersen te beschermen, zodat ze niet barsten en de oogst verloren gaat. In enkele Plattelandswinkels zijn ze nu volop verkrijgbaar. Augustus is de maand van de pruimen. Naast vers fruit verkopen zij in de winkel zelf gemaakte producten uit eigen boomgaard, o.a. jam, gelei, chutney en bijv. kersen in de weck. Ons beroemdste product is Poffert in de weck. Elke Groninger kent Poffert of trommelkoek, heerlijk warm te eten met suiker en boter of stroopsaus. Deze producten worden allemaal geproduceerd door Grunneger Heerlyckheid, op ambachtelijke wijze.Bent u nieuwsgierig hoe dit gaat kom gerust langs als de winkel open is.Verder bent u welkom in alle Plattelandswinkels. Ieder heeft zijn eigen product, van aardbeien, verse groente, scharreleieren, vaste planten, Anthuriums tot (h)eerlijk vers fruit. Voor informatie over de Plattelandswinkels kunt u terecht op www.plattelandswinkels.com.16 mei 2009 Heerlijke aardbeien

Twee weken geleden hadden we het al aangekondigd: De aardbeien zijn er weer. Heerlijke zomerkoninkjes van aardbeienteler Geert Krops uit Mussel. Heerlijk zoet en fris. Verder een ruim assortiment zomergroenten zoals; diverse soorten sla, andijvie, bospeen, spitskool, lente uit, rodebietjes. Bezoek nu onze winkel en proef de heerlijk zomer!

1 mei 2009 De zomer is al begonnen!

Door het mooie weer van de afgelopen weken is de natuur vroeger dan anders. We zien dit aan de natuur om ons heen; de bomen etc. zijn veel eerder in blad en ook de bloemen komen eerder in bloei. Het mooie en warmere weer heeft ook de teelt van de zomergroenten vervroegd: Naast de asperges, is er al sla, andijvie, komkommers en na moederdag worden ook de eerste zomerkoninkjes verwacht. We houden u op de hoogte of bezoek onze winkel.

1 april 2009 Eieren horen bij pasen

Eieren en pasen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zowel in de heidense en christelijke versie van het paasfeest staat het ei wereldwijd voor opstanding: dus het symbool voor Pasen: beschilderende eieren geven een weerspiegeling van het zonlicht en de lente. In de week voor pasen kunt u voordelig kennismaken met onze verse scharreleieren: Zie hiervoor de pagina met aanbieding op deze website. Regelmatig vindt u hier voordelige aanbiedingen.

6 november 2008 Nieuwe kippen

Gisteren zijn onze nieuwe legkippen gearriveerd! Na een aantal weken van schoonmaken en opnieuw inrichten was de stal geheel klaar om weer bevolkt te worden door een koppel nieuwe kippen. De leghennen zijn nu 17 weken oud. Ze zijn al net zo groot als volwassen kippen echter ze leggen nog geen eieren. Eerst moeten ze wennen aan hun nieuwe omgeving en dat gaat al aardig lukken. Ze krijgen al wat meer praatjes en eten super goed. Ze worden ook al wat nieuwsgierig zodra wij in de stal komen voor een controle rondje om te kijken of ze het goed naar de zin hebben. Nu is het wachten op de eerste eitjes. Zodra deze er zijn zullen we dit melden!

2 augustus 2008 Dag van het Platteland

Op 6 september as. organiseert de stichting Vrienden van het Platteland in samenwerking met alle vestigingen van de Welkoop/Boerenbond winkels de Dag van het Platteland. De vestiging van Welkoop in Winschoten heeft hiervoor de samenwerking gezocht met onze Plattelands winkel. Samen met Welkoop Winschoten hebben diverse mensen en organisaties bereid gevonden om mee te werken aan deze dag: Demonstraties van oude ambachten, oldtimer tractoren, nieuwe tractoren, een rondrit met een huifkar voor de kinderen, verkoop van diverse streekproducten rechtstreeks van de producenten. Verder zullen er diverse kinderboerderij dieren aanwezig zijn en kunnen de kinderen geschminkt worden. Kortom een keur aan activiteiten voor jong en oud die allemaal te maken hebben met het Platteland. U bent de hele dag van harte welkom bij de Welkoopvestiging te Winschoten aan de Transportbaan 4.

17 juni 2008 Fietstocht!

Op zondag 22 juni as. staat ons bedrijf open voor fietsers die mee doen aan de fietstocht ‘b(l)oeiende Oldambster wold tocht. Vanaf 11.00u kunt u zich inschrijven bij de Blauwestadhoeve, Hoofdweg 156 te Midwolda. De tocht van 30 km voert u vervolgens door de plaatsten Midwolda, Scheemda, Meeden, Westerlee en Heiligerlee. Onderweg kunt u naast ons bedrijf, ook een kijkje nemen bij een melkveebedrijf met bed en breakfast, een akkerbouwbedrijf, een kwekerij met daarnaast alpaca’s een een boorlocatie van zoutwinning. Verder treft u onderweg allerlei info aan over akker- en weidevogels. Kortom een gezellige leerzame fietstocht. Tot ziens op zondag 22 juni as!

16 juni 2008 Zomer koninkjes

Door de relatief vroege zomer van dit jaar, zijn er nu volop aardbeien! Deze heerlijke zomervruchten, ook wel zomerkoninkjes genoemd, zitten boordevol gezonde vitamines. Aardbeien Kwekerij Krops uit Mussel is specialist op het gebied van kweken van aardbeien. Door een uitgekiende zorg en voeding zijn Geert en Manny Krops in staat om aardbeien van een zeer goede kwaliteit te kweken. Maar ondanks hun zorg en moeite is het uiteindelijk de zon de zorgt voor de kleur en rijpheid van deze heerlijke vrucht. Van oorsprong komt de aarbei uit Amerika en is in de 19e eeuw bij ons geintroduceerd door ontdekkkingsreizigers. De aardbei plant draagt vooral in juni zijn vruchten. Door echter de planten in het voorjaar af te dekken of juist de planten te koelen kan men de oogst vervroegen of juist verlengen. Dit stelt de firma Krops in staat om u nog langer van de aardbei te laten genieten. Om u in de gelegenheid te stellen om hiervan te kunnen profiteren hebben de plattelandswinkels Groningen deze week de aarbeien in de aanbieding. Ga voor meer info maar www.plattelandswinkels.com

29 april 2008

Het voorjaar is nu echt begonnen. De hogere temperaturen en de langere dagen hebben hun invloed: De kippen zijn actiever door de langere dagen en de hogere temperatuur. Door de daglicht stal profiteren ze gelijk van de langere dagen. Ook het aanbod van verse groenten wordt nu groter. Deze week hebben we voor het eerst weer rabarber, andijvie en diverse slasoorten in de winkel. De eerste asperges worden volgende week verwacht. Met andere woorden nog meer (h)eerlijke producten vers van het land.

25 maart 2008

Pasen is weer achter de rug; dit is voor ons een relatief drukke tijd met veel bestellingen voor eieren. Hoewel het weer nog niet echt meewerkt, komt het voorjaar er aan! Een van onze collega’s, mts Jansen uit Sellingen. teelt al jaren violen. En ondanks het slechte weer komen de violen reeds in bloei. Ook wij verkopen deze violen van de koude grond. Dus wilt u het voorjaar al vast in uw tuin laten bloeien, plant violen met diverse kleuren. Deze week hebben wij hiervoor een aanbieding; klik op de Aanbieding!

17 maart 2008

Eindelijk zijn we dan ook digitaal!. U hebt onze nieuwe website al gevonden als u dit leest. Wij zijn er trots op dat we u nu ook via de digitale snelweg kunnen laten kennismaken met ons bedrijf. Wij nodigen u uit om regelmatig langs te komen op deze site: Kunt u het wel en wee van onze kippen mee maken en tegelijk kennis nemen van onze aanbieding!

18 maart 2008

Onlangs is de aanblik van onze boerderij veranderd: De hoge coniferen aan de zijkant van de boerderij hebben het veld moeten ruimen. Deze werden zo groot dat vrachtwagens moeilijk bij de kippenschuur konden komen. Het lijkt nu in eeste instantie wat kaal maar de natuur moet zijn tijd hebben. Er zijn 4 bomen herplant tussen de elzen die er al stonden; een rode kastanjeboom en drie krentebomen. Straks zal er nog gras ingezaaid worden en lijkt het al heel anders.