Terug naar de homepagina
Hendrik-Jan (46) en Alida Kieft (46) hebben in Winschoten (Gr.) een leghennenbedrijf met 3.000 biokippen. Afgelopen zomer schakelden ze over van scharrel op biologisch. Naast het eigen pluimveebedrijf werkt Hendrik-Jan fulltime als senior verkoopleider Noord-Nederland voor Broederij ter Heerdt. Het echtpaar houdt zich op het eigen bedrijf ook bezig met de verkoop van agrarische streekproducten. De eigen boerderijwinkel is op donderdagmiddag, vrijdagmiddag en op zaterdagen geopend.

Foto's: Penn Communicatie, tekst: Bouke Poelsma
Het bedrijf van Hendrik-Jan en Alida Kieft ligt in een landelijke omgeving, nabij Winschoten en de Pekela’s. Ze kochten het bedrijf in 2002. De toenmalige legbatterijstal werd omgebouwd. Als nieuwbakken leghennenhouders begonnen Hendrik-Jan en Alida destijds met Freilandhennen. Na drie rondes schakelden ze over op scharrelkippen, waarna in juli 2011 de stap naar biologisch volgde.
Voordat Hendrik-Jan en Alida in Winschoten terechtkwamen, waren ze bedrijfsleiders op een kalvermesterij in het nabijgelegen Westerlee. De ondernemers wilden graag een eigen bedrijf. Een rundveebedrijf beginnen was niet mogelijk, zodat ze zich richtten op pluimvee. „We dachten aanvankelijk ook aan het houden van vleeskuikens”, vertelt Hendrik-Jan aan de keukentafel. „Met leghennen heb je met de eieren echter een duidelijk eindproduct. Door die gedeeltelijk zelf te vermarkten kan je daar toegevoegde waarde aan geven.
Provincie Groningen heeft de mogelijkheden voor intensieve veehouderijbedrijven om uit te breiden sterk ingeperkt. Ook het bedrijf van Hendrik-Jan en Alida Kieft ligt ‘in principe’ in een niet-uitbreidingsgebied. De leghennenhouders willen hun biologische leghennenbedrijf echter uitbreiden met een tweede stal. De opzetcapaciteit van het bedrijf groeit dan naar 9.000 biologische hennen. „We zijn bezig met de vergunningen. De provincie staat positief tegenover onze keuze voor biologisch. Ik hoop dat we in december 2012 in onze nieuwe stal aan de slag kunnen”, vertelt Hendrik-Jan Kieft. De nieuwe stal met uitloop komt aan de andere kant van de boerderij.
Al sinds 2003 doen Hendrik-Jan en Alida aan huisverkoop. Sinds vorig jaar staat er een eierautomaat op het bedrijf. De pluimveehouders zetten voor een gedeelte hun eigen eieren af. Per week gaat het om 10.000 eieren. Die worden niet alleen verkocht via de eigen eierautomaat en de boerderijwinkel, maar gaan ook naar enkele regionale horecazaken.
De boerderijwinkel van Hendrik-Jan en Alida maakt onderdeel uit van de winkelformule Plattelandswinkel Groningen. De oppervlakte van de winkel werd vorig jaar verdubbeld. De pluimveehouders verkopen niet alleen hun eigen biologische eieren, maar ook andere (houdbare) streekproducten, zoals aardappelen, groenten en diepgevroren vlees. „We willen ons onderscheiden door producten te verkopen die niet in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Bovendien is de afkomst van onze waar traceerbaar. We weten precies waar het wordt geproduceerd”, zegt Hendrik-Jan.
Hoewel het pluimveebedrijf in ‘the middle of nowhere’ ligt, zien de ondernemers hun klantenkring nog altijd groeien. De biologische eieren, die nog maar enkele weken worden verkocht, doen het goed bij de klanten. „Mensen zien de kippen hier buiten lopen en willen dan ook de eieren ervan”, vertelt Hendrik-Jan. Nu de omschakeling naar biologisch een feit is, houden Hendrik-Jan en Alida binnenkort een lokale flyer-actie om hun klantenbestand uit te breiden. „Dat werkt beter dan iedere week een advertentie in een lokale krant. Zo nu en dan moet je de consument weer even wakker schudden.
Die Amberlink-kippen zijn op deze foto 25 weken oud. De dieren waren al vroeg aan de leg. Na enkele weken op het bedrijf is het gemiddelde legpercentage 95. Na twee maanden op het leghennenbedrijf is de uitval nog maar 0,03 procent.
In de 1,5 hectare uitloop lopen twee paarden en een koe met haar kalf. Dat is niet zonder reden. De dieren schrikken roofvogels af. Langs de afrastering van de uitloop zijn stroomdraadjes gespannen. Dat moet vossen buiten de deur houden. „Met uitloopkippen moet je alert zijn. Zodra de kippen binnen zijn, doen we het stalgordijn naar beneden”, zegt Hendrik-Jan Kieft.
Tussen de 3.000 biologische leghennen lopen ook zo’n 20 hanen. Die zorgen voor rust in het koppel en waarschuwen bij naderend gevaar. „De kippen vertonen minder vluchtgedrag.” De hanen hebben in de stal hun eigen territorium, zodat ze elkaar niet in de weg zitten. „We zijn begonnen met 35 hanen. Dat waren er net iets te veel”, vertelt Hendrik-Jan.
Een overzichtsfoto van de biologische leghennenstal. Aan de stal is een wintergarten gebouwd. De traditionele scharrelinrichting – met beunen – is niet aangepast. „Ik voorzie in de biologische leghennenhouderij nog een discussie over volières. In een aantal landen, zoals Frankrijk, bestaat aversie tegen volières”, vertelt Hendrik-Jan.
De wintergarten werd gebouwd door Veerman Bouw. Kieft koos niet zomaar voor deze aannemer: „Hij houdt zelf ook Freilandkippen. Zodoende weet hij precies hoe hij een wintergarten moet bouwen. Ik hoefde er tijdens de bouw dan ook niet constant bij te zijn.”
Op de beun heeft Hendrik-Jan een kleine ziekenboeg ingericht voor de wat zwakkere dieren. Zodra de dieren hier zijn aangesterkt, vliegen ze uit zichzelf het koppel weer in.
De kippen krijgen luzerne bijgevoerd. De luzerne dient ook als afleidingsmateriaal. „Ik laat het plastic er ook gewoon omheen zitten. Dat pikken de kippen zelf wel kapot.”
Deze blokjes gasbeton dienen ook als afleidingsmateriaal. De snaveltjes van de dieren verliezen door het pikken aan de blokjes bovendien aan scherpte.
Deze ventilator springt bij als het te warm wordt in de stal.
Via het water geeft Hendrik-Jan de kippen een elixer op basis van natuurlijke kruiden. Het elixer is bedoeld om de ziektedruk op het bedrijf te verlagen. „Ik heb er goede ervaringen mee. Het helpt ook tegen coli.”
Dit is het eierlokaal. Hendrik-Jan is kien op hygiëne. Bezoekers komen de stal niet in zonder hun schoeisel te desinfecteren. Ze worden bovendien verzocht om laarzen aan te trekken, een overall aan te doen en een petje op te zetten. Ook moet een registratielijst worden ingevuld. „In mijn werk voor de broederij kom ik op veel pluimveebedrijven. Dan is het nog belangrijker om goed volgens de regels te werken.”
Om bezoekers optimaal te kunnen informeren over het eigen bedrijf en de legsector in zijn algemeenheid, wil Hendrik-Jan in de nieuw te bouwen stal een skybox plaatsen. Een voetpad – op steigers – moet bezoekers bovendien de gelegenheid geven om door de uitloop te lopen. „Dat is niet alleen een stukje positieve reclame. Het moet onze formule versterken en uiteindelijk leiden tot omzetgroei.”
De eigen website moet nog worden aangepast aan de omschakeling naar biologische kippen. „Daar zijn we door alle drukte nog niet aan toegekomen”, vertelt Hendrik-Jan Kieft.