We hebben weer een nieuwe koppel leghennen in de stal. De vorige koppel is tussen kerst en oud- en nieuw weggegaan. Dit was op zich wel spannend want we hebben voor de eerste keer diervriendelijk gevangen en geladen: Hier hebben we al een aantal jaren om gevraagd, maar er was geen vangploeg dit dit nog kon doen. Nu dus wel. Wat is dan diervriendelijk vangen? De kippen worden dan per 2 gepakt en in de krat gedaan. Op de traditionele manier van vangen worden de kippen bij een poot gepakt. Nu dus met de handen om de 2 kippen heen. Dit vraagt echter wel meer tijd en meer vangers. Wij vonden het een mooie manier van werken en houden deze manier van vangen er in!

Na het schoonmaken en ontsmetten van de stal hebben we 2 weken geleden weer jonge hennen mogen ontvangen. Een nieuwe koppel is altijd weer spannend. Tot nu toe doen ze het goed: het is een rustige en aandachtige koppel hennen. De eerste week hebben we wel wat werk gehad om ze allemaal op stok te krijgen maar na 2 weken hebben ze het allemaal door. Vandaag hadden we het eerste eitje! Nu moeten we de komende weken zorgen dat ze de eieren in de legnesten gaan leggen en daarvoor zullen we veel in de stal moeten zijn.

Het blijft voor ons erg spannend wat de ontwikkelingen rondom de vogelgriep gaan doen. Ondanks de strenge hygiëne maatregelen en een verbod op bezoek aan het bedrijf zijn er nog steeds pluimveebedrijven die besmet raken. Wij doen er ook alles aan om een besmetting te voorkomen: Het erf rondom de stal is afgesloten middels een afzetlint. Er komen geen mensen in de stal alleen Alida en Hendrik-Jan. De vrachtwagen die voer komt brengen wordt, voordat hij het erf oprijd ontsmet. Dit geld ook voor de vrachtwagen die de eieren komt halen. Verder zijn we heel alert op ongedierte rondom de stal. Er geldt nog steeds een ophokplicht en daarom mogen de hennen nog niet naar buiten. Ook een bezoek aan de skybox mag nog niet.

De start van onze nieuwe koppel kippen is in elk geval goed en we hopen dat we een goede ronde kunnen draaien.